Cei care vor să știe care este cel mai prost moment pentru a mânca la prânz pot afla acum răspunsul. British Heart Foundation avertizează că prânzul luat mai târziu în cursul zilei poate fi legat de rezultate mai proaste pentru sănătate, cum ar fi tensiune arterială crescută. Potrivit dieteticianului Lena Bakovic, „cea mai bună” oră contează mai mult când vine vorba de alte mese din timpul zilei.

Lena spune că momentul „optim” este de aproximativ patru până la cinci ore după micul dejun și aproximativ la aceeași distanță față de cină.

„Dacă cineva se trezește la ora 7 dimineața și mănâncă un mic dejun, bogat în nutrienți, la ora 8 dimineața, atunci s-ar putea să simtă că îi este foame aproximativ patru până la cinci ore mai târziu, între oreele 12 și 13:00”, a explicat ea pentru Huffington Post.

Ceea ce mâncăm la prânz contează la fel de mult

Medicii de la Northwestern Medicine sunt de acord cu această distanță de timp, susținând că ora limită ar trebui să fie aproximativ 14:00.

În ceea ce privește ceea ce pare a fi cel mai prost moment – cei care au mâncat prânzul aproape de ora 16:30 s-au adaptat mai puțin bine la schimbările de zahăr din sânge și au transformat mai puțini carbohidrați în energie. Valter Longo, directorul Institutului de Longevitate de la Universitatea din California de Sud, spune că ceea ce mâncăm la prânz contează la fel de mult.

Ideală ar fi o masă ușoară, cu nuci și fructe, „pentru că nu ai problema cu eliberarea de insulină și toate consecințele postprandiale” ale unui prânz mai bogat. Perioadele postprandiale sunt atunci când glicemia crește, imediat după masă. De obicei durează aproximativ două ore.

Care este cel mai bun prânz pentru longevitate

Experții în longevitate menționează legumele crucifere, legumele cu frunze verzi, peștele gras, cerealele integrale, uleiul de măsline extravirgin, fructele de pădure, alimentele fermentate, iaurtul, leguminoasele și roșiile ca fiind unele dintre cele mai bune opțiuni.

Cercetări din 2023 au analizat datele Biobank din Marea Britanie și au sugerat că ne-am putea aștepta la 10,8 și, respectiv, 10,4 ani de viață în plus pentru bărbați și, respectiv, pentru femei, dacă trecem de la diete nesănătoase la diete sănătoase.

„Cele mai mari câștiguri se obțin din consumul mai multor cereale integrale, nuci și fructe și mai puține băuturi îndulcite cu zahăr și carne procesată”, au adăugat ei.