Un uragan economic se îndreaptă spre noi! Aceste cuvinte îi aparțin lui Jamie Dimon, directorul executiv al JPMorgan şi cel mai puternic bancher al SUA. El a venit cu o declarație importantă, în care a avertizat că „un uragan economic” începe să se apropie.
În ciuda acestei previziuni cutremurătoare, el nu a mai oferit și alte explicații. Imediat după anunţul lui Jamie Dimon, acţiunile sectorului financiar au scăzut instantaneu: Citigroup -2,6%, Goldman Sachs -3%; Morgan Stanley -2,5%; Bank of America -2,5%.
„Acest uragan este chiar după colț și se îndreaptă spre noi”, a declarat Jamie Dimon, președintele puternicei bănci de investiții JPMorgan Chase & Co.
Avertismentul unui celebru bancher din SUA
Bancherul a spus că nu se știe încă dacă va fi un uragan minor sau unul uriaș, precum Sandy. El a făcut, astfel, aluzie, la dezastrul natural din 2012.
Jamie Dimon a precizat că banca sa a vrut să scape de unele depozite „pentru a se proteja în mod corespunzător și a putea deservi clienții în vremuri nefavorabile”. Șeful JPMorgan Chase & Co. a adăugat însă că la orizont sunt și „nori mai strălucitori”, referindu-se, printre altele, la salarii în creștere și o situație bună pe piața muncii.
Războiul din Ucraina şi tensiunile geopolitice fac viaţa şi mai grea
Războiul din Ucraina şi tensiunile geopolitice fac viaţa şi mai grea, iar consumatorii încep să fie loviţi din toate părţile. Bursele sunt pe minus de la începutul anului, iar prognozele sunt din ce în ce mai proaste. Investitorii pe pieţe financiare sunt în alertă maximă având în vedere că mesajele care vin din economie sunt destul de proaste, începând de la creşterea dobânzilor în încercare de a stăvili inflaţia până la perspectiva tot mai probabilă a unei recensiuni în SUA. Inflaţia este la un maxim de 40 de ani în SUA şi la un maxim de 20 de ani în Europa, iar Băncile Centrale sunt nevoite să crească dobânzile, ceea ce pune presiune şi mai mare asupra economiilor, a precizat sursa citată.
Și în Europa situația nu este una tocmai îmbucurătoare. Banca Spaniei vine cu detalii de ultimă oră despre modul în care situația economică a Europei ar putea evolua în funcție de deciziile luate referitoare la Rusia. În ceea ce privește țările cele mai afectate de o astfel de măsură, Banca Spaniei susține că în cazul unui embargo total asupra energiei rusești, impactul economic ar fi semnificativ mai mare în cele mai mari trei economii din zona euro, adică Germania, Italia și Franța.