Moneda naţională s-a depreciat azi până la minimul istoric în raport cu euro, cursul urcând cu 1 ban (0,23%), până la 4,4265 lei, pe fondul unor speculaţii din partea unor bănci străine şi al unor retrageri de capital, spun dealerii. Şi asta în condiţiile în care BNR nu a mai intervenit azi pentru a proteja leul.
„La fel ca şi ieri şi alaltăieri, am avut mai multe ordine comerciale mari din partea unor bănci străine şi altele reprezentând ieşiri de capital. Unele bănci străine au făcut ceva speculă pe fixingul BNR. Acestea au cumpărat puternic cu puţin timp înainte de fixing, urcând cotaţiile, pentru a vinde ulterior clienţilor, conform contractelor încheiate cu aceştia, la nivelul de fixing şi un anumit spread. După ce ieri şi alaltăieri, BNR a intervenit masiv în piaţă pentru a proteja leul, azi intervenţiile băncii centrale aproape că au lipsit”, a declarat un dealer pentru Capital.
„Acum (ora 14:00 n.r.), piaţa s-a stabilizat la 4,44 lei. Cererea şi oferta sunt la 4,4390-4,4400. Mai avem ceva spaţiu până la maximul istoric de pe interbancar, de 4,46/euro. Aserţiunea conform căreia BNR va continua să ţină cu dinţii de leu ca să nu se deprecieze nu mai e valabilă. Cred că BNR va lăsa leul să se deprecieze uşor, însă va încerca să evite volatilitatea”, a conchis dealerul.
Leul s-a depreciat astăzi şi în raport cu dolarul, până la 3,4209 lei/dolar, cotaţie în creştere cu 0,68 bani faţă de ieri.
În raportul cu francul elveţian, leul a scăzut de asemenea. Cursul a crescut cu aproape un ban, până la 3,686 lei/franc.
Băncile străine scot banii din țară
Leul tinde să se deprecieze în prezent, după ce în urmă cu un an BNR se „chinuia” să tempereze aprecierea acestuia pentru a nu descuraja exporturile, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isărescu, la prezentarea raportului asupra inflaţiei. Motivul principal în reprezintă ieşirile de capital din partea băncilor-mamă, coroborat cu seceta de investiţii străine directe din această perioadă.
„Acum 12 luni, Banca Naţională a României (BNR) se ‘chinuia’ să facă să nu se aprecieze leul, pentru a nu descuraja exporturile, iar acum el tinde să se ducă în extrema cealaltă. Acum, după un an, el tinde să se ducă spre 4,4 şi mai mult”, a spus Isărescu, potrivit Agerpres.
Potrivit guvernatorului BNR, fundamentele interne nu s-au schimbat, însă piaţa valutară e supusă presiunilor generate de mişcările de capital.
„Fundamentele interne nu s-au schimbat, dar mişcările de capital sunt evidente. În primăvara anului precedent începuseră din nou intrări de capital, în România şi în alte ţări din Europa răsăriteană. Din toamna acestui an, cu deosebire din poziţia băncilor comerciale mari europene, au loc ieşiri de capital. Influenţează cursul, determină în mare măsură raportul cerere/ofertă pe piaţa valutară şi este sursă, aşa cum s-a văzut în cazul Poloniei, de mare volatilitate”, a spus Isărescu.
Potrivit acestuia, zlotul polonez a variat şi cu plus/minus 10%.