Cel mai puternic om din lume a fost îngenuncheat de virusul ucigaș. Președintele Statelor Unite, Donald Trump a luat o decizie fără precedent în plină pandemie de coronavirus.
Având în vedere dublarea deceselor de Covid-19 din această lună, președintele SUA a hotărât să pună piața bursieră înainte de viață, susțin crticii.
Donald Trump abandonează efectiv o strategie de sănătate publică pentru pandemia de coronavirus și arată „dorința clară de a schimba vieți pentru Dow Jones”, mai spun criticii.
Potrivit unui raport intern de la Casa Albă, numărul zilnic de decese cauzate de virus va ajunge la aproximativ 3.000 la 1 iunie, aproape dublul raportului actual de aproximativ 1.750, a dezvăluit New York Times luni.
În același timp, însă, Trump vine zilnic cu informații despre forța de muncă și i-a marginalizat pe experții săi medicali în favoarea oficialilor economici care inundă undele aeriene pentru a îndemna statele să se redeschidă pentru a putea face afaceri, chiar pe fondul creșterii ratelor de infecție.
„Au decis într-un mod foarte utilitar că daunele politice dintr-o economie prăbușită sunt mai mari decât daunele politice de la pierderea a încă 90.000 de americani chiar în iunie”, a spus Rick Wilson, fost strateg republican.
„Asistăm la aplicarea la scară largă a unui fel de realpolitik cenușie, care este o voință clară de a schimba vieți pentru Dow Jones”, a mai spus acesta.
Viață vs. Economie
În semn de schimbare, fostul guvernator din New Jersey, Chris Christie, a declarat pentru CNN că decesele crescute ar putea merita dacă economia se va redeschide.
„Desigur, toată lumea vrea să salveze fiecare viață, dar întrebarea este, până la urmă, cu ce scop?”, spune Christie, un republican care a condus echipa de tranziție prezidențială a lui Donald Trump în 2016.
Totodată, președintele a fost exagerat de gazdele Fox News. Acestea se întreabă dacă virusul este mai rău decât gripa comună și se îndoiesc de valoarea distanțării fizice și susțin că oprirea economică, care a costat cel puțin 30 de milioane de locuri de muncă, arată că leacul este mai rău decât problema.
Sâmbătă, un raport al Washington Post a sugerat că Trump a fost încurajat să pivoteze de la criza de sănătate la lupta economică printr-o analiză internă a Casei Albe care sugera că numărul zilnic de decese va crește la jumătatea lunii aprilie, apoi va scădea semnificativ.
Acum, însă, criticii susțin că Trump pare gata să ridice din umeri pierderile drept daune colaterale, acordând o atenție mai mare managerului său de campanie, Brad Parscale, decât Birx sau Fauci.
Avertisment dur
Wilson, autorul „Everything Trump Touches Dies”, a transmis și el un avertisment dur.
Potrivit acestuia, este posibil ca SUA să aibe parte și de al treilea val în această toamnă.
„S-ar putea să ajungă să facă situația atât de proastă cu un al doilea val în vară și un al treilea val toamna, încât ajungem cu un set de provocări economice mult mai rău decât dacă ne-am luat medicamentul”, susține acesta.
Joe Lockhart, fost secretar de presă al Casei Albe, a încercat să explice de ce a existat o astfel de schimbare.
„Aproape din necesitate, își schimbă strategia. Aceștia își pun toate speranțele în ceea ce privește redeschiderea economiei, folosindu-și purtătorii de cuvânt economici și sperând ca publicul american să aibă o toleranță ridicată pentru creșterea numărului de decese.
În cele din urmă, modul în care președintele ia deciziile este cea mai bună decizie pentru realegerea sa”, a spus acesta, potrivit The Guardian.