‘În pofida volatilităţii cursului de schimb, structura internă a economiei chineze precum şi calitatea creşterii economice s-au îmbunătăţit’, apreciază purtătorul de cuvânt al Biroului naţional de statistică din China, Sheng Laiyun.
În condiţiile în care anul trecut economia chineză a înregistrat o creştere a PIB de 7,7%, cea mai slabă performanţă din ultimii 13 ani, pentru acest an autorităţile de la Beijing şi-au fixat ca ţintă o creştere de 7,5%. Însă după o stagnare la 7,7% în primul trimestru, urmată de o încetinire până la 7,5% în a doilea trimestru a provocat temeri referitoare la o aterizare brutală a celei de a doua economii mondiale şi a determinat autorităţile să adopte noi măsuri pentru a stimula activitatea economică.
‘Accelerarea ritmului de creştere a PIB se explică prin baza de comparaţie de anul trecut dar şi prin datele statistice trimestriale bune, în special cele referitoare la producţia industrială, care au crescut uşor’, a explicat analistul HSBC, Ma Xiaoping. În luna septembrie a acestui an, producţia industrială a Chinei a înregistrat o creştere în ritm anual de 10,2%, uşor mai mică faţă de creşterea de 10,4% înregistrată în luna august dar peste estimările analiştilor. De asemenea, vânzările cu amănuntul au crescut cu 13,3% în ritm anual în luna septembrie, în scădere uşoară faţă de creştere de 13,4% înregistrată în luna august.
Economia chineză continuă să fie susţinută de investiţiile de capital fix, care în primele nouă luni ale anului au înregistrat o creştere peste aşteptări de 20,2%. Un alt factor care a ajutat China este că ‘numeroase economii dezvoltate au ieşit din recesiune în al doilea trimestru, ceea ce a avut un efect pozitiv pentru stabilizarea şi chiar creşterea exporturilor chineze’, a precizat Sheng Laiyun.
Relansarea economiei chineze este un element pozitiv pentru o economie mondială afectată de posibila retragere a măsurilor de stimulare de către Rezerva Federală americană precum şi de impasul bugetar care a aruncat SUA în pragul incapacităţii de plată. la începutul acestei luni Fondul Monetar Internaţional şi-a redus estimările privind creşterea economiei globale în condiţiile diminuării fluxurilor de capital spre economiile emergente.
Sursa: Agerpres