Cel mai rar pașaport din lume! E super greu de obținut

pașaport

Pașapoarte / SURSA FOTO: Dreamstime

Cel mai rar pașaport din întreaga lume este emis de o națiune care nu are teritoriu. E super greu de obținut. Numai 500 de pașapoarte există în întreaga lume.

Cel mai rar pașaport din întreaga lume este eliberat de către Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta

Cel mai rar pașaport din întreaga lume este eliberat de către Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta. Această organizație, chiar dacă nu deține un teritoriu propriu, este recunoscută ca o națiune cu statut de observator la ONU. În prezent, sunt aproximativ 500 de pașapoarte emise de acest ordin-națiune.

Ordinul Cavalerilor de Malta numără peste 13.000 de membri care locuiesc în diferite părți ale lumii. Deși nu este o națiune în sensul tradițional al cuvântului, are un reprezentant la ONU și dispune de o constituție proprie, precum și de timbre, monede și pașapoarte emise. În ciuda lipsei unui teritoriu, emite chiar și plăcuțe de înmatriculare auto.

În prezent, doar aproximativ 500 de pașapoarte diplomatice sunt în circulație, făcându-l cel mai rar pașaport din întreaga lume. Primele pașapoarte au fost emise în secolul al XIV-lea, când reprezentanții lor călătoreau în diverse părți ale lumii. Pașaportul este destinat exclusiv membrilor Consiliului Suveran și liderilor misiunilor diplomatice, precum și familiilor acestora.

Două treimi dintre statele membre ale Spațiului Schengen recunosc pașaportul diplomatic al Ordinului Suveran al Cavalerilor de Malta.

Despre Ordinului Suveran al Cavalerilor de Malta

Ordinul Suveran de Malta își trage originile din vechiul ordin al Cavalerilor Ospitalieri sau Cavalerilor Sfântului Ioan, fondat în 1050 în Țara Sfântă. Este oficial recunoscut ca un ordin religios cavaleresc prin Bula papală a Papei Pasquale al II-lea din 1113, sub numele de „Ordinul Sfântului Ioan din Ierusalim”. Inițial, a fost un ordin dedicat serviciului medical. A devenit militar atunci când a fost nevoit să-și apere spitalele din Țara Sfântă, devenind un stat cu teritoriu propriu.

De-a lungul secolelor, a pierdut unele teritorii și a câștigat altele, cum ar fi insulele Rodos și Malta. Din 1530, a stăpânit Insula Malta, care i-a fost „concesionată” de către Regatul celor două Sicilii. În 1798, forțele franceze ale lui Napoleon Bonaparte au preluat controlul asupra insulei, obligându-i pe cavaleri să o cedeze. După aceea, Ordinul și-a pierdut caracterul militar.

În 1800, Malta a fost ocupată de englezi. Suveranitatea lor a fost confirmată prin tratatele de la Paris din 1814 și Viena din 1815. După mai multe migrații prin Europa, sediul Ordinului s-a stabilit la Roma, pe teritoriul Statului Pontifical. După 1870, sediul central al Ordinului a rămas la Roma, iar cele două proprietăți deținute de Ordin în capitala Italiei au avut un statut similar cu rezidențele diplomatice ale altor state, beneficiind de extrateritorialitate.

Cum au revenit pe Insula Malta?

Pe 21 iunie 1991, Ordinul Suveran de Malta a încheiat un acord cu Republica Malta pentru utilizarea exclusivă pe o perioadă de 50 de ani a Bisericii Sant’Anna și a Fortului Sant’Angelo. Acordul marchează întoarcerea cavalerilor pe Insula Malta, care le-a adus o reputație deosebită prin misiunea lor de apărare a credinței împotriva expansiunii otomane în Marea Mediterană. Fortul a fost în posesia cavalerilor de Malta între anii 1530 și 1798, până la ocuparea insulei de către forțele lui Napoleon Bonaparte.

La 5 decembrie 1998, cele două părți au semnat un nou acord care extindea utilizarea exclusivă a Fortului Sant’Angelo de către OSM pentru o perioadă de 99 de ani, într-un regim de extrateritorialitate. Acordul permite, de asemenea, menținerea unei unități de gardă și securitate echipate în uniformele OSM în interiorul fortului. În prezent, în fort se desfășoară activități cu caracter cultural și istoric, scrie pe site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).