Războiul cibernetic din Ucraina, în care hackerii ruși atacă non stop site-urile și rețelele ucrainene, au dus la cele mai ridicate niveluri de atacuri DDoS din toate timpurile la nivel mondial. Astfel, atacurile cibernetice au arătat inclusiv o durată fără precedent pentru sesiunile DDoS, în special cele care vizează resursele de stat și băncile.
Creștere de aproape ori a atacurilor cibernetice față de 2021
Astfel, comparativ cu primul trimestru al anului 2021, numărul de atacuri Distributed Denial of Service (DDoS) în primul trimestru al acestui an a crescut de 4,5 ori, un număr considerabil de atacuri probabil să fie rezultatul hacktivismului. Mai mult, atacurile au arătat o durată fără precedent pentru sesiunile DDoS, în special cele care vizează resursele de stat și băncile.
Atacurile de tip Distributed Denial of Service (DDoS) sunt concepute pentru a întrerupe resursele de rețea utilizate de companii și organizații și pentru a le împiedica să funcționeze în condiții bune. Ele devin și mai periculoase dacă sistemele compromise sunt din sectoarele guvernamentale sau financiare, deoarece blocarea acestor servicii are efecte secundare care afectează populația largă.
Începutul războiului a coincis cu creșterea bruscă a atacurilor cibernetice
Primul trimestru al anului 2022 a înregistrat o creștere bruscă a atacurilor cibernetice la sfârșitul lunii februarie, ca urmare a crizei din Ucraina.
Comparativ cu datele din trimestrul al patrulea din 2021, care înregistrase cel mai mare număr de atacuri DDoS din toate timpurile, primul trimestru al anului 2022 a avut o creștere a numărului total de DDoS cu 46%, respective de 4,5 ori comparativ cu același trimestru din 2021.
Cantitatea de atacuri „inteligente” sau avansate și direcționate a marcat, de asemenea, o creștere notabilă, de 81% față de recordul anterior, din Q4 2021. Atacurile nu au fost efectuate doar pe scară largă, ci au fost și inovatoare. Exemplele includ un site care imită popularul joc puzzle 2048 pentru a amplifica atacurile DDoS asupra site-urilor web rusești și un apel care are scopul de a construi o armată IT de voluntari pentru a facilita atacurile cibernetice.
Cel mai lung atac a fost detectat pe 29 martie, cu o durată atipic de lungă, de 177 de ore, spun experții Kaspersky.