Cel mai sănătos ceai. Ce trebuie să știe cei care îl consumă

Ceai verde

Ceai verde/SURSA FOTO: Dreamstime/Denio Rigacci

Adevărul despre ceaiul verde. După apă, ceaiul este cea mai consumată băutură din lume. De fapt, este savurat în China și Japonia de mii de ani.

În timp ce mulți beau ceai pentru aroma sa delicioasă, această băutură este și foarte sănătoasă, în funcție de modul în care o pregătiți. Dar s-ar putea să vă întrebați ce tip de ceai este cel mai sănătos. Potrivit Today.com, există multe ceaiuri care sunt o bombă de sănătate.

Camellia sinensis – cel mai sănătos ceai

În timp ce diferitele tipuri de ceai – negru, verde, oolong și alb – pot avea un gust diferit și arată destul de diferit, toate sunt făcute din aceeași plantă veșnic verde, Camellia sinensis – cel mai sănătos ceai.

Planta Camellia sinensis este bogată în flavonoide, care furnizează compuși bioactivi ce ajută la combaterea daunelor radicalilor liberi. Aceștia provoacă daune celulelor corpului și contribuie la boli precum cancerul și bolile de inimă.

Pe lângă flavonoide, ceaiul conține și aminoacidul L-teanină, care oferă beneficii organismului și conferă ceaiului notele sale distinctive de caramel.

Potrivit studiilor, L-teanina are nenumărate beneficii pentru sănătate. Acționează ca un antioxidant și antiinflamator și ajută la protejarea creierului, inimii, ficatului și rinichilor, contribuind la scăderea anxietății și la protejarea de cancer.

În timp ce conținutul de L-teanină al ceaiului variază în funcție de sezon și stadiul de creștere, este cam la fel în ceaiurile verzi, albe și oolong, ceaiul negru având cantități puțin mai mici.

Frunzele proaspete de ceai trec prin diferite procese

După ce sunt recoltate, frunzele proaspete de ceai trec prin diferite procese înainte de a fi transformate în produsele de ceai pe care le folosim acasă. Aceste procese includ fermentarea și coacerea. Ambele pot modifica aroma, culoarea, aroma și compoziția chimică a ceaiului. În funcție de durata fermentației, ceaiul este sortat în șase categorii: ceaiuri verzi, galbene, albe, oolong, negre și închise (ceai Puer).

O altă substanță din ceai, cofeina, se asociază cu L-teanina pentru a stimula atenția și vigilența. Un mic studiu la băieți cu ADHD a constatat că combinația de cofeină și L-teanină ar putea oferi o atenție susținută.

Alte ceaiuri bune pentru sănătate

Există și alte ceaiuri cu beneficii majore pentru organism. De exemplu, ceaiul de mușețel s-a dovedit a fi un tratament sigur și eficient pentru persoanele care se confruntă cu anxietate.

Ceaiul de mentă poate ajuta la calmarea stomacului și la ameliorarea gazelor și balonării, iar ceaiul de ghimbir este un tratament sigur și eficient pentru greața în timpul sarcinii.

Pe lângă ceaiul tradițional, există și alte plante care sunt consumate prin prepararea frunzelor – deși, de fapt, ceaiuri.

Aspalathus linearis (rooibos) are un conținut scăzut de taninuri amare

Planta Aspalathus linearis, cunoscută și sub numele de rooibos, are un amestec deosebit.

Rooibus, denumit și „ceai roșu”, nu conține cofeină și are un conținut scăzut de taninuri amare, ceea ce îl face popular în rândul copiilor și al altor persoane care nu suportă gustul ceaiului negru. Rooibos conține minerale, flavonoide și compuși fenolici care au beneficii semnificative antioxidante.

Care este cel mai nesănătos ceai?

Indiferent de tipul de ceai, ceaiul neîndulcit nu conține practic calorii sau grăsimi. Dar dacă îl îndulciți, este o altă poveste.

Potrivit Asociației Americane a Inimii, femeile ar trebui să reducă zaharurile adăugate la 25 g pe zi, în timp ce bărbații ar trebui să nu depășească 36 g pe zi.

De ce ceaiul este cunoscut ca un superaliment

Dacă ați căutat pe Google „ceai super-aliment”, ați găsit pagini întregi de rezultate care prezintă diverse produse de ceai.

Toate tipurile de ceai oferă o doză decentă de antioxidanți, dar nivelurile mai mari se găsesc în ceaiul verde, urmat de ceaiul galben, oolong, Puer, alb și negru.

Există un anumit tip de antioxidant, numit catechine, în ceaiul verde, care îl diferențiază de celelalte soiuri. Catechinele sunt capabile să neutralizeze radicalii liberi, care provoacă daune celulelor corpului.

În ceaiul verde există mai multe catechine, dar catechina cu cel mai mare beneficiu anticancerigen, antidiabetic și antiinflamator este galatul de epigalocatechină (ECGC), care poate proteja pielea împotriva daunelor UV atunci când este aplicată pe piele.

Cel mai bun ceai pentru pierderea în greutate

Un studiu a constatat o reducere semnificativă a greutății corporale, a IMC și a circumferinței taliei la persoanele cu diabet care au băut zilnic patru căni de ceai verde.

Înainte de a vă aproviziona dulapul cu ceai verde, discutați cu medicul de familie dacă aceasta este o opțiune sigură pentru voi.