Salamul de Sibiu, cel mai sănătos salam din supermarket
Mihaela Bilic, renumita nutriționistă, a dezvăluit ce tip de salam din supermarket poate fi consumat fără probleme atât de cei mai mari, cât și de cei mici, fără teama de aditivi dăunători. Este vorba despre salamul crud-uscat, un produs obținut printr-un proces tradițional, care nu necesită adăugarea substanțelor nocive.
Salamul de Sibiu este un exemplu ideal de mezel crud-uscat autentic, realizat din carne de calitate superioară. Un salam de 100 de grame este realizat din 120 de grame-150 de grame de carne pură, fiind un produs premium, care nu a fost modificat cu niciun aditiv chimic, fiind obținut prin afumare și deshidratare.
Porția ideală este între 30 de grame și 50 de grame, la fel ca în cazul brânzeturilor. Atenție! Acest detaliu esențial este adesea ignorat, iar consumul excesiv de mezeluri poate duce la probleme de sănătate. Așadar, dacă vrei să te bucuri de un salam de calitate, respectând totodată recomandările nutriționale!
„Un produs, de exemplu, de 100 de grame, a fost obținut din 150 sau 120 de grame de carne. Astea sunt, aș spune, mezelurile premium, mezelurile crud-uscate, deci asupra cărora nu s-a intervenit din exterior cu niciun fel de substanță, ci efectiv carnea respectivă a fost amestecată cu grăsime sau bucata de carne care conținea deja grăsimea de la animal a fost pusă la afumat, la fezandat. Mezelurile sunt intense în gust.
Atunci când le consumăm trebuie să le tăiem extrem de subțire. Porția corectă de mezeluri, pentru că de aici vine toată problema, trebuie să fie mult mai mică decât de carne. Prin afumare, prin deshidratare, pierd apa și atunci concentrează proteinele și grăsimea. Deci dacă la carne avem porție corectă de 125-150 de grame, la mezeluri, cum ar fi salamul de Sibiu, porția corectă este ca și la brânzeturi – 30-50 de grame”, a explicat vedeta.

Care este cel mai sănătos parizer din România?
Cu ceva timp în urmă, Dragoș Pătraru a decis să pună sub lupă mai multe tipuri de parizer și să afle care dintre ele este cel mai sănătos pentru consum. După o analiză detaliată, el a ajuns la concluzia că parizerul cel mai recomandat este cel de la Szekely – parizerul secuiesc de pui, care se remarcă printr-o listă de ingrediente simplă și naturală.
Ce îl face special? Conține piept de pui 81%, slănină 14%, apă, sare și condimente naturale, fără aditivi sau nitrit de sodiu adăugat. (Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, parizerul, adică „cârnatul parizian”, este definit ca: „Sortiment de mezel proaspăt preparat din carne tocată de vită (mai ales plămâni) și din slănină tocată, afumate la cald și apoi fierte.”)
Acest parizer este fiert și afumat cu fum natural din lemn de fag, iar cel mai important: nu conține E-uri sau conservanți. Fiecare bucată de parizer este ambalată individual și cântărește 296 de grame. Așadar, pentru cei care vor să mănânce sănătos, dar nu vor să renunțe la gustul unui parizer autentic, recomandarea clară este parizerul secuiesc de pui de la Szekely!