De culoare roșu închis, șofranul este adesea consumat cu lapte. Când este dizolvat în apă sau lapte, culoarea șofranului se schimbă în galben închis. Are o aromă puternică și înțepătoare, extrem de apreciată. Potrivit News18 șofranul nu doar că îmbunătățește aroma alimentelor, dar ajută și la atenuarea unor probleme de sănătate.
De ce ar trebui consumat mai ales de bărbați
În cazul bărbaților, consumul regulat de șofran elimină slăbiciunea fizică și echilibrează hormonii. De asemenea, șofranul ajută la scăderea riscului de disfuncție erectilă.
Șofranul este bogat în vitamina C și seleniu, ambele contribuind la îmbunătățirea calității spermei. Se știe că acest condiment are beneficii și în probleme legate de ejacularea precoce, deoarece crește nivelul de testosteron din organism.
Mulți bărbați se confuntă cu nivelul scăzut de testosteron din cauza stresului. Consumul de șofran poate ajuta și în această situație, deoarece scade stresul.
Ajută și la ameliorarea durerilor menstruale
În cazul femeilor, șofranul ajută la ameliorarea durerilor menstruale și a sindromului premenstrual.
Șofranul este bogat în vitamine și antioxidanți. Proprietățile sale antibacteriene și antiinflamatorii ajută la prevenirea acneei. Dacă nu știați, șofranul poate ajuta, sub forma unei creme, la diminuarea petelor de pe față.
În cadrul unor studii recente, s-a descoperit ca administrarea a 30 mg de șofran zilnic a fost la fel de eficientă ca Fluoxetina și Citalopramul, tratamente convenționale pentru depresie. În plus, șofranul a provocat reacții adverse la mai puține persoane, în comparație cu alte tratamente.
Previne tulburările sistemului nervos
Antioxidantii din șofran pot juca un rol inclusiv în protejarea organismului de bolile care afectează sistemul nervos. Potrivit unor cercetari din 2015, compușii șofranului, precum crocinul, par să reducă inflamația și deteriorarea oxidativă a creierului.