Un tablou al pictorului italian Leonardo da Vinci a fost adjudecat miercuri cu suma de 450,3 milioane de dolari la o licitaţie organizată de casa Christie's la New York, pulverizând precedentul record de preţ pentru cea mai scumpă operă de artă din lume, informează AFP.
La finalul unei licitaţii care a durat 19 minute, 'Salvator Mundi', ultimul tablou al maestrului renascentist aflat încă într-o colecţie privată, a depăşit cu mult precedentul record mondial de preţ, deţinut de tabloul 'Les Femmes d'Alger (version 0)', de Pablo Picasso, ce a fost vândut cu 179,4 milioane de dolari la o licitaţie organizată în 2015.
Într-o conferinţă de presă organizată după licitaţia de miercuri seară, reprezentanţii casei Christie's au refuzat să ofere informaţii despre identitatea cumpărătorului şi despre ceilalţi participanţi la licitaţie, limitându-se să precizeze doar faptul că aceştia proveneau din lumea întreagă.
Casa organizatoare estimase la 100 de milioane de dolari valoarea acestei pânze cu dimensiunile de 65 centimetri x 45 centimetri, ce a fost vândută cu doar 45 de lire sterline în 1958, cu mult timp înainte ca ea să fie autentificată şi atribuită lui Leonardo da Vinci, în 2005.
Deşi este imposibil de stabilit cu certitudine, se pare că 'Salvator Mundi' a devenit cel mai scump tablou din istoria tuturor vânzărilor de artă, inclusiv în cadrul tranzacţiilor private.
Două tablouri, unul pictat de Willem de Kooning şi altul de Paul Gauguin, vândute în cadrul unor licitaţii private în 2015 cu 300 de milioane de dolari fiecare, potrivit mai multor companii media americane, erau considerate până acum cele mai scumpe opere de artă din lume.
'Este un moment mare pentru Christie's şi, cred eu, un moment mare pentru piaţa operelor de artă', a declarat la finalul licitaţiei directorul general al casei organizatoare, Guillaume Cerutti.
Pictura lui Leonardo da Vinci se afla până miercuri în proprietatea miliardarului rus Dmitri Rybolovlev, un oligarh exilat care este preşedintele clubului de fotbal AS Monaco.
Magnatul rus l-a cumpărat cu 127,5 milioane de dolari de la un comerciant de artă elveţian, Yves Bouvier, care îl achiziţionase la rândul lui cu puţin timp înainte cu suma de 80 de milioane de dolari.
De atunci, Dmitri Rybolovlev şi Yves Bouvier sunt prinşi într-o veritabilă bătălie judiciară, miliardarul rus acuzându-l pe comerciantul de artă că şi-a acordat marje exorbitante pentru tablourile pe care le cumpăra în numele lui.
Miercuri, într-o sală arhiplină, licitaţia pentru 'Salvator Mundi' a început de la preţul de 70 de milioane de dolari, însă a trecut apoi prin 53 de oferte succesive şi a ajuns la 400 de milioane de dolari. Preţul final de vânzare, ce include taxe şi comisioane, a fost de 450,3 milioane de dolari.
La jumătatea licitaţiei, aşa cum se întâmplă adeseori, aceasta a devenit un duel între doi cumpărători anonimi, care îşi plasau ofertele prin telefon, prin intermediul angajaţilor casei Christie's.
La pragul de 200 de milioane de dolari, un colecţionar s-a ridicat din rândul publicului, alcătuit în mod vizibil din multe persoane care erau puţin obişnuite cu atmosfera licitaţiilor de artă.
Lovitura finală de ciocan, care a stabilit preţul final, a declanşat un val de aplauze şi de exclamaţii în rândul persoanelor prezente în sală.
După autentificarea sa în 2005, câţiva specialişti au emis anumite rezerve în legătură cu rolul efectiv avut de Leonardo da Vinci în conceperea acestui tablou.
Operele de artă create înainte de secolul al XIX-lea sunt rareori scoase la licitaţie, întrucât cele mai multe dintre ele se află deja în muzee, fapt care a lăsat să planeze o anumită incertitudine asupra preţului ce ar fi putut să fie atins de tabloul maestrului renascentist.
Însă câţiva colecţionari bogaţi au spulberat aceste dubii în doar câteva minute.
Ei au confirmat astfel că după preţul senzaţional de 110,5 milioane de dolari ce a fost plătit în luna mai pentru un tablou de Basquiat, piaţa operelor de artă revine la nivelul său maxim din 2015, un moment ce a fost considerat de experţi drept o perioadă de 'supraîncălzire' a acestui sector de activitate.
De la începutul licitaţiilor de toamnă, luni, recorduri de preţ au fost deja stabilite pentru opere semnate de Fernand Leger (70 milioane de dolari), Marc Chagall (28,5 milioane de dolari) şi Rene Magritte (20,5 milioane de dolari).
Luni, tabloul 'Laboureur dans le champ', de Vincent Van Gogh, a fost adjudecat cu 81,3 milioane de dolari, la mică distanţă de recordul absolut de preţ pentru un tablou al pictorului olandez, stabilit în 1990 de 'Portrait du Dr. Gachet', ce a fost vândut cu 82,5 milioane de dolari la o licitaţie organizată de casa Christie's la New York.
În epocă, acel portret pe pânză a fost considerat cel mai scump tablou din lume.AGERPRES