Decizia Maltei de a-şi vinde cetăţenia, pentru 650.000 de euro, scoate la iveală două adevăruri esenţiale: în primul rând faptul că, în ciuda crizei financiare, paşaportul european rămâne unul dintre cele mai dorite din lume, şi în al doilea rând că în noua realitate capitalul uman este la fel de valoros ca şi capitalul financiar.
Există mai multe modalităţi prin care un cetăţean non-european poate obţine un paşaport UE. Prima este ca ţara lui să adere la UE, aidoma Croaţiei, în iulie 2013, ceea ce de altfel şi-ar dori mulţi oameni din Ucraina. Alta este de a înfrunta talazurile Mării Mediterane, sperând că cineva îi va acorda azil politic. Sau – poate semna un cec.
Planul Maltei, de a oferi naţionalitate contra 650.000 de euro, nu este o idee nouă. Cipru oferă un paşaport pentru 3 milioane iar în Marea Britanie există un proces prin care oamenii care investesc mai mult de un milion de lire sterline se califică pentru un permis de şedere permanentă, care duce ulterior la cetăţenie. Alte ţări din UE au alte proceduri pentru acordarea cetăţeniei persoanelor pe care doresc să le atragă.
Dar planul Maltei, lansat în noiembrie de noul guvern, este mai explicit decât orice măsură precedentă. Există un anumit nivel de control, dar în principiu ar trebui să fie un proces destul de simplu. Primul ministru, Joseph Muscat, spune că se aşteaptă ca planul să atragă indivizi "de mare valoare" care vor investi în insulă. Se estimează că acordul va atrage până la 300 de persoane pe an, şi, deşi paşaportul iniţial este doar pentru o singură persoană, el sau ea poate cumpăra cetăţenii suplimentare pentru familie la 25.000 de euro pe bucată. Titularii au drepturi depline în UE şi pot călători şi lucra în oricare dintre cele 28 de state membre.
Sursa: Presseurop.eu
Cel mai valoros paşaport din lume. Cât te costă să devii cetăţean european
18 decembrie 2013, 11:22
Ultima modificare în 18 decembrie 2013, 13:22
În ochii multora din restul lumii Europa este o poveste de succes. În toiul mizerii economice actuale în partea de sud a continentului, este un detaliu care merită amintit.
Etichete:
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- DEUTSCHE WELLE: Punerea pe butuci a economiei româneşti
- A fost desemnat câștigătorul proiectului de emitere online a actelor de stare civilă
- Locuitorii țării care nu a cunoscut criza aleg calea străinătăţii. Vezi ce îi nemulțumește
- Autoritatea bancară europeană trage un semnnal de alarmă în privința Bitcoin
- ATLASSIB: Nu va fi niciun exod de români spre Anglia din 1 ianuarie 2014
- Rusia cere partenerilor săi din UE să nu se amestece în afacerile interne ale Ucrainei: „Este fundamental important ca barca să nu fie clătinată”
- Senatorii l-au desemnat pe Toni Greblă în funcţia de judecător la CCR
- (P) ANUNT PRIVIND STABILIREA RATEI DOBANZII FINALE A OBLIGATIUNILOR EMISE DE C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA S.A
- Consiliul Concurenței a amendat patru companii pentru trucarea unor licitații MApN
- Planul britanicilor împotriva imigranților români și bulgari