Cel puțin 3,5 milioane de persoane au rămas fără adăpost în Ucraina din cauza războiului, potrivit Sky News.
Ministerul Apărării a anunțat marți că 3,5 milioane de persoane au rămas fără adăpost în Ucraina de la izbucnirea războiului cu Rusia, în februarie. Statistica ministerului ucrainean a mai arătat că cel puțin 140.000 de clădiri rezidențiale au fost distruse sau avariate de la începutul războiului.
ONU a anunțat că peste 10 milioane de persoane au ieșit din Ucraina de la începutul războiului, pe 24 februarie, până marți, 2 august.
Milioane de ucraineni au părăsit țara
Ultimele date arată că peste 5,15 milioane de persoane ucrainene s-au refugiat în Polonia de la începutul invaziei militare declanşate de Rusia pe 24 februarie. În aceeaşi perioadă, 3,25 milioane de ucraineni s-au întors în ţara lor natală.
Polonia şi alte ţări învecinate cu Ucraina au primit grupuri mari de ucraineni care şi-au părăsit locuinţele din cauza războiului declanşat de Moscova, un conflict militar care nu dă semne că ar slăbi în intensitate.
Potrivit Agenţiei Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), peste 6 milioane de indivizi au fost înregistraţi ca refugiaţi în Europa de la începutul acestui război.
Cei mai mulţi se află în Polonia, care găzduieşte în prezent 1,2 milioane de refugiaţi, în timp ce Germania găzduieşte 670.000 de ucraineni. Republica Cehă oferă în prezent adăpost pentru peste 400.000 de refugiaţi ucraineni, conform celor mai recente date publicate de ONU.
Potrivit Poliţiei Frontieră din România, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 30.07.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 1.753.232 de cetăţeni ucraineni. Site-ul data.unhcr.org anunţă totodată că peste 1,8 milioane de ucraineni s-au refugiat în Federaţia Rusă.
ONU: Peste 1 miliard de oameni sunt afectați de război
În urmă cu câteva luni, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, declara că războiul din Ucraina, declanşat de Rusia „cu încălcarea Cartei Naţiunilor Unite”, are consecinţe în 74 de ţări în curs de dezvoltare şi afectează 1,2 miliarde de oameni de pe întreaga planetă.
Analiza ONU are în vedere populaţia „deosebit de vulnerabilă la explozia preţurilor alimentelor, energiei şi îngrăşămintelor”, explica atunci Guterres.
Potrivit secretarului general, conflictul reprezintă „una din cele mai mari provocări la adresa ordinii internaţionale şi a arhitecturii globale de pace”.