Cel puțin 46 de țări au raportat focare extrem de patogenice de gripă aviară!
Chiar dacă virusul H5N8 a identificat în urmă cu zeci de ani, abia în 2020 autoritățile din mai multe țări au decis că este necesară sacrificarea a milioane de păsări de pe tot globul, în urma apariției unor focare emergente, potrivit informațiilor transmise de sciencealert.com
„Regiunile geografice afectate au continuat să se extindă. Cel puțin 46 de țări au raportat focare extrem de patogenice de H5N8 AIV”, au transmis virusologii Weifeng Shi și George F. Gao, într-un nou articol publicat în revista Science.
Totoată, aceștia au avertizat în privința pericolelor reprezentate de H5N8, în cazul în care trendul îngrijorător nu este monitorizat cu atenție.
De asemenea, trebuie menționat că în trecut au fost descoperite și cazuri când virusul a afectat oamenii, chiar dacă cele mai vulnerabile în fața acestuia sunt păsările, precum găinile, rațele sau chiar păsările migratoare.
Primul caz descoperit vreodată de transmitere la om a virusului H5N8 a fost înregistrat în Rusia, în decembrie 2020, când șapte lucrători dintr-o fermă au prezentat semne ale infecției.
Chiar dacă infecția respectivă a fost o premieră pentru H5N8, același lucru nu poate fi spus și despre tipurile și subtipurile asociate cu H5N8 sau virusurile gripei aviare în general.
Pericolul nu trebuie ignorat
„Până în momentul de față, 862 de cazuri umane de infecție cu H5N1 au fost confirmate în laboratoare și anunțate la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), inclusiv 455 de decese. Aceste cazuri provin din 17 țări, 76% fiind din Egipt și Indonezia”, au punctat virusologii Shi și Gao, potrivit sursei menționate.
Totodată, riscurile zoonotice sunt doar o parte din problemă. În majoritatea focarelor recente, un tip de H5N8 numit 2.3.4 a devenit patogenul dominant la nivel global, observat pentru prima oară într-o piață din China în 2010.
„Din cauza migrației pe distanță lungă a păsărilor sălbatice, capacitatea nativă de reasortare a virusurilor gripei aviare, capacitatea crescută de legare a receptorilor de tip uman și constanta variație antigenică a variaților, este imperativ ca răspândirea globală și riscul prezentat de H5N8 să nu fie ignorat”, au conchis cei doi virusologi.
Sursă foto: Dreamstime