Compania americana va retrage de pe piata nu mai putin de 18,2 milioane de jucarii fabricate in China, din cauza vopselei cu care sunt acoperite, care are un continut prea mare de plumb, si din cauza design-ului lor, care pune in pericol copiii. Totodata, Mattel a anuntat ca ar mai putea urma si alte retrageri deoarece a inceput sa testeze mii de jucarii pe care le comercializeaza in prezent.

Papusile Barbie si figurinele Batman sunt printre cele mai cunoscute jucarii rechemate.

Nu doar vopseaua a cauzat retragerea celor 18 milioane de jucarii Mattel de pe piata, ci si modul in care erau fabricate, existand cazuri in care copiii au inghitit piese care se desprinsesera din jucarii. Este vorba despre magneti mici, aflati in componenta mai multor jucarii, care puteau fi inghititi de copiii in caz de desprindere. In aceste cazuri, operatia era singura solutie.

Mattel, unul dintre cei mai mari producatori de jucarii la nivel mondial, a anuntat la inceputul lunii ca retrage 1,5 milioane de jucarii fabricate in China deoarece vopseaua acestora este periculoasa pentru oameni. In urma acestei operatiuni, veniturile companiei au avut de suferit iar CEO-ul companiei din China care fabricase jucariile s-a sinucis. La doua saptamani dupa prima retragere, Mattel a anuntat ca va mai retrage inca un milion de jucarii fabricate in China, dar nu a dat si un motiv. 

Aceasta este cea mai mare retragere efectuata de compania americana in ultimii 10 ani, dupa ce in 1998 Mattel a retras de pe piata 10 milioane de jucarii.

Sursa: AP