Cele 11 zile nebune de pe Wall-Street în 2011

Anul care tocmai se încheie a fost marcat de numeroase evenimente care au reușit să zgâlție și Wall-Street-ul. În 2011, pentru cei care au fost cu ochii și cu banii pe bursa americană, 11 zile au fost extrem de agitate.

Care au fost acelea?

•    22 februarie – Motivul? Neliniștile politice din Libia, creșterea cu 6% a petrolului și frica că protestele vor ajunge și în alte țări cu producție semnificativă de petrol au petrecut. Astfel indicele Dow Jones a căzut cu 1,4% în ziua respectivă.
•    16 martie – Dezastrul nuclear din Japonia, provocat de cutremurul de 9 grade pe scara Richter , a făcut ca indicele Dow să scadă cu 2%. Investitorii au fost îngrijorați că materialele radioactive vor continua să se scurgă, conducând nu numai la o catastrofă nuclară, dar și la contaminarea economiei.
•    4 august – Congresul american a fost o sursă de dezamăgiri anul acesta. Situația care a zguduit bursa a fost incapacitatea statului de a crește pragul datoriei publice. La vremea respectivă analiștii economici prevesteau subit o dublă recesiune. Ziua de 4 august a fost declarată cea mai proastă zi de tranzacții după  debutul  crizei financiare în 2008. Indicele Dow Jones a scăzut cu 4,3%.
•    8 august – Standard & Poors a scăzut ratingul Statelor Unite ale Americii de la AAA la AA+, iar indicele Dow a scăzut, la rându-i, cu 5,6%. S&P 500 a scăzut cu 6,7%, iar Nasdaq cu 6,9%. Și acesta era doar începutul.
•    9 august – Rezerva federală a salvat ziua anunțând că va menține nivelul dobânzilor extrem de jos până în 2013, în încercarea de a revigora economia. Dow Jones și-a recuperat o parte din pierderile din ziua anterioară, cresând cu 4%. Din păcate, nu a rezistat foarte mult.
•    10 august – Nici nu și-a revenit bine bursa că problemele din Europa au întors rezultatul pozitiv din ziua anterioară. Investitorii au început să se sperie și să devină capricioși, prin urmare, bursele au clacat, ziua încheindu-se cu o scădere de 4,6%.
•    11 august – O nouă zi, o nouă schimbare. Un raport întocmit de către departamentul pentru muncă a arătat că pentru prima oară în ultimele patru luni, numărul noilor șomerilor a scăzut sub 400.000 și Dow Jones a crescut cu 3,9%.
•    23 august – Bursele au început să crească la finalul lunii august după ce un raport al FDIC a arătat că siguranța băncilor naționale se îmbunătățește. Pentru prima oară în aproape cinci ani, numărul insituțiilor cu probleme a scăzut de la 888 la 865, prin urmare optimismul s-a reinstalat, iar bursa a crescut cu 3,3%.
•    22 septembrie – Un nou efort al Rezervei Federale, venit să impulsioneze economia, a fost privit cu scepticism, iar  bursele au scăzut cu 3,5%. Operațiunea Twist, în valoare de 400 de miliarde de dolari, prevedea schimbarea bondurilor de trezorerie cu scadenţe scurte cu cele cu scadenţe mai lungi. La anunțul acestei măsuri, bursa a picat cu 3,5%.
•    30 septembrie – Criza datoriilor publice din Europa a cântărit mult în ochii investitorilor de peste tot pe glob.Bursele au încheiat trimestrul trei cu o altă scădere importantă (2,1%), încheind astfel cel mai prost trimestru din 2008 încoace.
•    30 noiembrie – Investitorii s-au bucurat la auzul veștii că FED și alte cinci bănci centrale au contribuit calmarea crizei financiare din Europa. Acțiunea a avut loc cu scopul de a ușura băncile din toată lumea de a se împrumuta în dolari. Mesajul era clar: nu vor lăsa o altă catastrofă financiară să se întâmple ca în 2008. Iar bursele au crescut cu 4,2%.