Achiziţionarea unei locuinţe prin programul „Prima Casă” se dovedeşte a fi, în practică, un proces mult mai anevoios decât în teorie. De la depunerea cererii de credit până la înscrierea ipotecii asupra imobilului pot trece între 40 şi 80 de zile.

Articolele publicate de capital.ro în campania legată de programul „Prima Casă” şi reacţiile cititorilor la aceste articole au demonstrat deja că termenele anunţate de către băncile partenere şi Fondul de Garantare pentru IMM-uri sunt depăşite cu mult. Nu puţine au fost situaţiile în care unii dintre cei care au accesat acest program au pierdut avansul pentru că nu au primit aprobarea finală în termen util.

capital.ro a identificat paşii care trebuie parcurşi până la etapa finală, respectiv înscrierea ipotecii asupra imobilului în cartea funciară. În total sunt 15 etape, multe dintre acestea având „marje de eroare” care contribuie la creşterea termenului pentru aprobarea finală.

Coroborând datele primite de la bănci cu acelea furnizate de către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, precum şi cu informaţiile obţinute de la cititorii capital.ro, se poate spune că paşii care trebuie parcurşi de la intrarea în bancă până la instituirea ipotecii sunt următorii:

1. Depunerea cererii de credit şi a documentaţiei la bancă: 1-5 zile. Acest termen depinde de cât de repede puteţi depune documentele solicitate de către bancă. Este vorba, printre altele, despre documentele privind identitatea sau despre cele referitoare la venit.

2. Analizarea dosarului de către bancă: 5-10 zile (cu „marjă de eroare”). De la ofiţerul de credit dosarul pleacă „în centrală”, unde stă minimum câteva zile, dar au fost cazuri în care analiza a durat peste 10-15 zile.

3. Transmiterea către Fondul de Garantare a solicitării de garantare: 1-2 zile.

4. Înregistrarea şi analizarea solicitării de garantare, verificarea documentaţiei depuse, aprobarea solicitării de garantare (dacă dosarul este complet): peste 5 zile. Reprezentanţii Fondului spun că termenul de maximum 5 zile (încă) este respectat, dar potrivit celor care aşteaptă un răspuns se pare că acest termen este depăşit.

5. Transmiterea către bancă a deciziei de aprobare însoţită de factura privind plata comisionului de garantare (se include în termenul de 5 zile).

6. Plata comisionului de garantare de către beneficiar: minimum o zi, maximum câteva zile.

7. Emiterea şi semnarea contractului de credit: 5-10 zile, în funcţie de bancă, dar nu există un „termen-limită”.

8. Semnarea contractului de credit: 1 zi.

9. Transmiterea către Fondul de Garantare a contractului de credit şi a dovezii plăţii comisionului: 1-5 zile.

10. Redactarea de către Fond a contractului de garantare şi transmiterea acestuia către bancă: 2-3 zile.

11. Semnarea contractului de garantare de către bancă: 5 zile.

12. Semnarea contractului de garantare de către beneficiar: 1 zi.

13. Transmiterea contractului de garantare către Fond: 2-5 zile.

14. Semnarea contractului de garantare de către Fondul de Garantare şi transmiterea acestuia către bancă: 5 zile.

15. Înscrierea ipotecii legale în cartea funciară: 1-3 zile.

Sintetizând toate aceste elemente ajungem la concluzia că termenul minim de la primul la ultimul pas este în jur de 40-45 de zile, iar cel maxim poate trece de 70-80 de zile.

DETALII:
Citeşte şi „Prima Casă” după două luni: 1.200 de dosare aprobate.
Citeşte şi CAPITAL INCOGNITO: Sfaturi practice pentru „Prima Casă”.