Ulterior, în ziua de 15 octombrie, banii pentru pensionari vor sosi și pe cardurile de sănătate. Amintim că zilele de 12 și 13 sunt nelucrătoare în luna octombrie. Astfel, autoritățile au fost nevoite să implementeze mai multe măsuri.

Banii pentru pensionari intră într-o singură zi

Mulți seniori s-au întrebat dacă pensia intră vineri, în ziua de 11 octombrie sau luni, în ziua de 14 octombrie. Ei trebuie să știe că pensia intră pe card într-o singură zi, în luna octombrie. Este vorba despre vineri, 11 octombrie, cu o zi mai devreme decât în mod normal.

Trebuie menționat și că pensiile sub 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate de la 1 octombrie 2024, acest lucru fiind o schimbare semnificativă pentru vârstnici.

În acest fel, impozitul de 10% va fi perceput doar pentru sumele din pensii care depășesc pragul respectiv.

Amintim că venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei.

Aceste prevederi intră în vigoare din ziua de 1 octombrie 2024. Totodată, se aplică începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024.

pensii, pensie, pensia, pensionari, pensionar
SURSA FOTO: Dreamstime

Guvernul a hotărât să ridice plafonul pentru impozitarea pensiilor

Guvernul a hotărât să ridice plafonul pentru impozitarea pensiilor. În acest motiv, mulți seniori din România vor primi bani în plus din luna octombrie.

Sunt vizați vârstnicii care au pensii mai mici de 3.000 de lei și pentru care a fost adoptată o măsură prin care aceste venituri nu vor mai fi impozitate cu 10%.

Poate fi analizat următorul exemplu. Unui senior care are în momentul de față o pensie de 2.900 de lei i se oprește un impozit de 90 de lei pentru cei 900 de lei care depășesc pragul până la care se aplică scutirea de impozit.

Din fericire, același pensionar va rămâne cu suma întreagă, potrivit măsurii implementate de Guvern.

De la 1 octombrie 2024, nici pensiile militare cu valoare sub 3.000 de lei nu vor mai fi supuse impozitării. Este vorba despre o măsură adoptată de autorități printr-o ordonanță de urgență.

Trebuie menționat că pensiile militare sunt reglementate prin Legea nr. 223/2015. Totodată, ele nu fac parte din sistemul public de pensii din ianuarie 2016.

Pensiile militare sunt gestionate de trei case sectoriale de pensii ale:

  • Ministerului Apărării Naționale (MAPN);
  • Ministerului Afacerilor Interne (MAI);
  • Serviciului Român de Informații (SRI).

Acestea sunt plătite din bugetele respective ale instituțiilor menționate.

Tot în octombrie, vin iarăşi banii şi pe cardurile de alimente

vouchere
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

În fine, cea de-a treia veste excelentă pentru vârstnicii din România are legătură cu cardurile de alimente. Acestea vor fi din nou alimentate în luna octombrie.

Beneficiarii, printre care se numără şi foarte mulţi pensionari, vor primi cei 250 de lei începând cu 15 octombrie.

„Peste 2,6 milioane de români vor beneficia în luna octombrie de o nouă tranşă de 250 lei pentru cumpărarea de alimente! Încărcarea cardurilor de alimente(tichete sociale) cu valoarea de 250 lei va începe din data de 15 octombrie.

Beneficiarii acestui sprijin acordat de Guvernul României sunt:

persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.210 lei;

familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei;

familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;

familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condiţiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare;

pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.210 lei;

persoanele fără adăpost, astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare”, transmitea recent ministrul Adrian Câciu.