Dumitru Chisăliță anunță că prețurile mai mici la gaze pot fi obținute doar prin 3 metode
Președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliță, afirmă că prețurile mai mici la gaze pot fi obținute doar prin scăderea costurilor unitare pe componentele de servicii, intensificarea concurenței pe piață și reducerea fiscalității.
„Există doar trei modalităţi care pot aduce preţuri mai mici la gaze: scăderea costurilor unitare pe componentele de servicii (transport, distribuţie şi înmagazinare), concurenţa ridicată în piaţă şi reducerea fiscalităţii. Nu există tarife mici, atunci când costurile unitare sunt mari”, potrivit unui comunicat al AEI.
Gradul anual de utilizare a sistemului de distribuție de gaze la nivel național a scăzut la aproximativ 10% și continuă să scadă. Această situație rezultă din dezvoltarea de noi rețele de gaze fără un studiu de piață prealabil, care să evalueze cererea reală din partea consumatorilor.
Ca urmare, multe dintre aceste rețele rămân subutilizate, deoarece nu atrag suficienți consumatori sau nu sunt utilizate într-un mod care să justifice investițiile efectuate.
„Astfel, investiţiile ineficiente din ultimii 30 de ani, stimulate sau patronate de diferite programe naţionale şi instituţii de stat şi din ce în ce mai ineficiente în ultimii ani, adaugă continuu costuri, fără a crea şi premisa de noi venituri, ceea ce conduce la creşterea costurilor unitare şi implicit a tarifelor şi a preţurilor la gaze.
La acestea se adaugă măsurile populiste de acordare a ‘gratuităţii’ pentru a construi reţele de distribuţie pentru unii consumatori care să fie împărţite în facturile tuturor consumatorilor.
Oprirea ‘gratuităţilor’ şi aplicarea principiului beneficiarul direct şi exclusiv al unei investiţii trebuie să suporte investiţia pentru a nu genera costuri pentru alţi consumatori, concomitent cu impunerea de către ANRE a unor criterii de eficienţă în Planurile de Dezvoltare a Reţelelor, dar şi al managerilor şi membrilor Consiliului de Administraţie, astfel încât să se evite socializarea costurilor şi să se asigure creşterea eficienţei, poate determina reducerea costurilor unitare, respectiv scăderea tarifelor şi implicit a preţurilor”, explică Dumitru Chisăliţă, în comunicat.
Este necesară schimbarea metodologiei de tarifare
Acțiunile ar trebui să se concentreze pe realizarea de noi investiții doar dacă există o cerere reală care să justifice fezabilitatea acestora, conform lui Chisăliță.
De asemenea, este necesară schimbarea metodologiei de tarifare pentru a reflecta centrele de costuri la nivelul localităților și pentru a evita subvențiile încrucișate sau socializarea costurilor, așa cum se întâmplă în prezent.
„Scăderea preţului gazelor marfă din producţia internă nu se poate realiza ‘din pix’, aşa cum s-a încercat prin OUG 114 şi OUG 27, deoarece generează impact imediat asupra investiţiilor în noi capacităţi de producţie, ceea ce face ca producţia să scadă şi să crească importurile.
Importuri la care nu se pot stabili ‘din pix’ preţurile şi care, în lipsa concurenţei, vin cu preţuri mai mari, adică măsura stabilirii artificiale a preţului la gaze erodează producţia internă de gaze, creşte dependenţa de importuri şi măreşte artificial preţul gazelor din import, ceea ce face ca analizând evoluţia preţului pe o perioadă mai lungă de timp lucrurile să arate că preţurile medii reale plătite de consumator în fapt sunt mai mari decât dacă nu s-ar fi aplicat măsura de protejare a consumatorilor”, a mai transmis specialistul.
Președintele AEI subliniază că soluția reală pentru scăderea tarifelor la gaze constă în intensificarea concurenței între furnizori, care ar trebui să ofere întotdeauna cele mai mici prețuri disponibile pe piață.
„Preţurile reglementate sunt natural mai mari decât preţurile din piaţa liberă, deoarece acestea sunt suficient de mari încât să acopere orice risc al furnizorilor în perioada de reglementare faţă de evoluţia pieţii en gros, transferând toate riscurile şi costurile consumatorului”, precizează el.
Chisăliţă subliniază că fiscalitatea în sectorul gazelor din România este extrem de ridicată și a crescut constant în ultimii ani.
„În numele protejării consumatorilor, statul român a introdus în ultimii 15 ani în permanenţă noi taxe şi le-a crescut în continuu pe cele existente, cu scopul de a obţine bani la bugetul de stat. Fiscalitate mică, înseamnă preţuri mai mici”, conform președintelui AEI