Anul 2024 a fost unul important pentru litigiile climatice, marcat de câteva victorii majore. De exemplu, în aprilie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că politicile slabe ale Elveției în materie de climă amenință drepturile omului ale cetățenilor, deschizând calea unor procese similare în alte aproape 50 de țări. Mai recent, Curtea Supremă din Montana a susținut 16 tineri activiști pentru climă în procesul lor împotriva statului pentru încălcarea dreptului la un mediu curat.
Ce va aduce 2025? Iată câteva cazuri importante care ar putea ajunge în instanță, potrivit Fastcompany.
Cazul care ar putea modela regulile climatice internaționale
Cazul climatic cu cel mai mare impact potențial este analizat de Curtea Internațională de Justiție a Națiunilor Unite. În acest caz se pun două întrebări cheie: Ce îndatoriri au națiunile pentru a combate schimbările climatice? Și ce consecințe juridice ar trebui să existe dacă națiunile trădează aceste îndatoriri într-un mod care dăunează climei? Avizul instanței cu privire la aceste aspecte nu va fi obligatoriu din punct de vedere juridic, dar ar putea modela dreptul internațional și ar putea deschide calea pentru ca marii emitenți să fie acționați în judecată pentru rolul în agravarea crizei climatice.
Acest caz a fost introdus de națiunea insulară din Pacificul Vanuatu și este cel mai mare caz al instanței de până acum. Multe țări mai sărace și insule mici au susținut că națiunile bogate sunt responsabile pentru cele mai multe emisii de gaze cu efect de seră.
Țările bogate, inclusiv mari poluatori precum SUA, China și Australia, au susținut contrariul, insistând că regulile existente sunt suficiente. Avizul consultativ al curții este așteptat în 2025. Acesta „are potențialul de a remodela guvernanța internațională a schimbărilor climatice, oferind îndrumări clare și autorizate cu privire la obligațiile națiunilor în temeiul legislației existente”, a declarat Dr. Delta Merner, om de știință la Science Hub for Climate Litigation.
Cazul care ar putea afecta investițiile ESG (environment, social, governance)
În Texas v. Blackrock, Inc., unii dintre cei mai mari manageri de bani din lume au fost dați în judecată de 11 state, conduse de republicani, pentru că ar fi conspirat pentru a reduce producția globală de cărbune și a promova o „agendă de mediu politizată”. Procesul, intentat în noiembrie, vizează firmele de investiții BlackRock, State Street Corporation și Vanguard Group și este condus de procurorul general din Texas, Ken Paxton. Acesta susține că toate companiile „au format un cartel pentru a manipula piața cărbunelui, a reduce artificial aprovizionarea cu energie și a crește prețurile”, totul într-un efort de a promova obiectivele privind emisiile de carbon.
Cazul împotriva unui furnizor de energie de top
Micul oraș Carrboro din Carolina de Nord se judecă cu Duke Energy, compania de utilități acuzată că ar fi ascuns de factorii de decizie și de oameni pericolele climatice asociate cu arderea combustibililor fosili. „Compania a întârziat tranziția critică de la combustibilii fosili și, prin urmare, a înrăutățit criza climatică”, acuză reclamanții.
Duke ocupă locul al treilea pe lista celor mai mari companii care emit emisii din America, iar reclamanții cer despăgubiri de zeci de milioane de dolari.
Cazul care ar putea decide aprobarea infrastructurii dezastruoase din punct de vedere ecologic
Curtea Supremă din SUA a analizat argumentele privind continuarea proiectului unei linii de cale ferată, în Utah, în ciuda impactului său potențial asupra mediului. O curte de Apel a declarat că autoritățile de reglementare nu au luat în considerare impactul său asupra climei și a mediului din cauza creșterii traficului feroviar și a unor potențiale deversări de petrol, deraieri și incendii de vegetație.
Conform Legii Naționale a Politicii de Mediu (NEPA), agențiile federale trebuie să efectueze evaluări de mediu pentru proiecte de infrastructură precum acestea, dar SCOTUS poate decide că numai impactul direct asupra mediului al proiectului în sine ar trebui luate în considerare pentru aprobarea unui proiect.
Cazul privind standardele de aer curat din California
Curtea Supremă din SUA va examina dacă grupurile de afaceri (mai preis companiile de combustibili fosili) pot contesta un program de derogare care permite Californiei să-și stabilească propriile reguli privind emisiile vehiculelor. Derogarea, acordată de Agenția pentru Protecția Mediului, a permis statului să stabilească reguli pentru conductele de evacuare, care sunt mai stricte decât cele impuse de guvernul federal, rezultând o calitate mai bună a aerului. Și alte state au aderat la standardele Californiei, la fel ca și câțiva mari producători de automobile, făcând derogarea un instrument puternic pentru a controla poluarea și pentru a determina companiile auto să se orienteze către vehiculele electrice. Grupurile din industria combustibililor fosili susțin că regulile le-au cauzat prejudicii, iar derogarea ar trebui revocată.