Atingerea fericirii este un obiectiv pentru toată lumea. Fie că este vorba de terapie, exerciții fizice sau meditație, toți dorim să aducem mai multă pace și bucurie în viața noastră. Când ne gândim la ceea ce ne face fericiți, dieta nu este de obicei în fruntea listei, cu excepția unor alimente care ne fac să ne simțim mai bine, cum ar fi ciocolata.

Ceea ce mâncăm poate juca un rol în modul în care ne simțim. Studiile care leagă nutriția și bunăstarea mentală au apărut în ultimul deceniu, iar anumite alimente sunt asociate cu creșterea serotoninei în creier. Serotonina, cunoscută ca „hormonul fericirii”, este o substanță chimică cu un rol important în reglarea stării de spirit. Nivelurile scăzute de serotonină pot cauza instabilitatea dispoziției.

Încercați aceste modalități simple de a vă îmbunătăți sănătatea mintală fără terapie, doar consumând aceste alimente, scrie Cnet.

1. Ciocolata neagră

O analiză sistematică a constatat că ciocolata neagră poate afecta pozitiv starea de spirit. Există trei componente principale din ciocolată care sunt asociate cu sentimentul de fericire: triptofan, teobromină și feniletilalanina. Triptofanul este un aminoacid pe care creierul îl folosește pentru a produce serotonină.

Teobromina este un stimulent slab, care poate îmbunătăți starea de spirit. Între timp, feniletilalanina este un alt aminoacid folosit de organism pentru a produce dopamină, care acționează ca un antidepresiv.

2. Banane

Deși bananele conțin serotonină, nu pot traversa bariera hemato-encefalică (gândiți-vă la BBB ca la un perete care filtrează ceea ce poate și nu poate intra în fluxul nostru sanguin și își croiește drum spre creier). Bananele pot juca un rol crucial în reglarea stării de spirit în mod indirect.

Corpul are nevoie de vitamina B6 pentru a crea serotonină, iar bananele sunt bogate în acest nutrient. O singură banană de mărime medie conține până la 0,4 mg de vitamina B6, care reprezintă aproximativ 25% din aportul zilnic recomandat.

3. Nucă de cocos

Nuca de cocos este încărcată cu trigliceride cu lanț mediu, care pot ajuta să vă creșteți energia. Un alt motiv pentru care nuca de cocos e bună pentru starea de spirit este că un studiu pe animale din 2017 a constatat că MCT-urile din laptele de cocos pot reduce anxietatea.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin legătura dintre anxietate și nucă de cocos.

4. Cafea

O meta-analiză din 2016 a concluzionat că această băutură este asociată în mod semnificativ cu scăderea riscului de depresie.

Conform unui alt studiu, cafeaua – atât cofeinizată, cât și decofeinizată – a îmbunătățit semnificativ starea de spirit a subiecților.

5. Avocado

Acest fruct neted și cremos este plin de nutrienți, inclusiv colină, pe care corpul o folosește pentru a regla sistemul nervos și starea de spirit. Un studiu din 2020 a constatat că grăsimile sănătoase din avocado sunt asociate cu scăderea anxietății la femei.

Un alt motiv pentru a consuma mai mult avocado este că este bogat în vitamina B, care a fost legată de un nivel mai scăzut de stres.

6. Fructele de pădure

Știați că consumul mai multor fructe este asociat și cu o sănătate mintală mai bună? O meta-analiză din 2016 a constatat că fructele și legumele sunt asociate cu îmbunătățirea sănătății mintale.

Fructele de pădure sunt bogate în antioxidanți, cunoscuți și sub denumirea de flavonoide, care pot reduce simptomele depresiei. Un alt studiu în care subiecților li s-a administrat suc de afine a arătat rezultate promițătoare care au asociat consumul de afine cu declinul cognitiv mai lent.

7. Alimente fermentate

Alimentele care trec printr-un proces de fermentație, cum ar fi varza murată, kimchi, chefirul, kombucha și iaurtul vă ajută să vă mențineți un intestin sănătos și, de asemenea, pot ajuta să vă îmbunătățiți starea de spirit.

Procesul de fermentație creează probiotice, care, la rândul lor, susțin bacteriile sănătoase din intestin. Până la 90% din serotonina produsă de corp este creată din celulele intestinale. Consumul de alimente fermentate promovează o producție mai bună de serotonină.

8. Ciuperci

Ciupercile sunt pline de vitamina D, asociată cu calitățile antidepresive și poate îmbunătăți starea de spirit.

Dacă sunteți vegan sau vegetarian, ciupercile sunt singura sursă de hrană care nu are origine animală, cu o cantitate substanțială de vitamina D biodisponibilă (corpul o poate absorbi cu ușurință).

Pentru a beneficia cât mai mult de vitamina D din ciuperci, expuneți-le la lumina soarelui câteva ore, înainte de a le găti.