Iată care sunt considerate cele mai nocive alimente pentru creier, potrivit The Healthy.
Zahărul
Nu este un secret că excesul de zahăr nu e bun pentru sănătate, dar cercetările arată că poate afecta mai ales creierul.
Într-un studiu pe animale, cercetătorii de la UCLA au descoperit că șobolanii hrăniți cu o soluție de fructoză au avut mai multă dificultăți în navigarea într-un labirint, un semn al încetinirii învățării și al pierderii memoriei, în comparație cu un al doilea grup de șobolani cărora li s-au administrat acizi grași omega-3.
Cercetătorii bănuiesc că dieta cu fructoză a scăzut activitatea creierului, deoarece a afectat capacitatea insulinei de a ajuta celulele creierului să folosească zahărul pentru a procesa gândurile și emoțiile.
Băuturile îndulcite artificial
Un studiu din 2017 din revista Stroke a analizat tiparele de dietă și incidentele de accident vascular cerebral și demență la peste 4.300 de participanți. Pe parcursul a zece ani, cei care au băut cele mai multe băuturi îndulcite artificial au avut cele mai mari șanse de a fi diagnosticați cu demență.
Produse de patiserie
Grăsimile trans pot reprezenta, de asemenea, un risc real pentru sănătatea creierului pe termen lung. Un studiu din 2019 a urmărit 1.628 de adulți peste 60 de ani, fără demență, pe parcursul a 10 ani. Dintre cei 377 de participanți care au dezvoltat demență, cercetătorii au descoperit că niveluri mai mari de acid elaidic seric – un acid gras trans nesaturat – au fost asociate cu un risc mai mare de a dezvolta demență.
Carnea roșie și untul
O dietă bogată în grăsimi saturate „rele” poate afecta funcția creierului, potrivit cercetărilor de la Harvard publicate în Annals of Neurology.
Când cercetătorii au studiat obiceiurile alimentare și au testat funcția creierului la 6.000 de femei, timp de o medie de patru ani, au descoperit că femeile care au mâncat mai multe grăsimi saturate au obținut scoruri mai mici la testele de funcționare a creierului și memorie.
Pe de altă parte, femeile care au consumat cele mai multe grăsimi mononesaturate (care se găsesc în alimente precum uleiul de măsline și avocado) au avut scoruri mai mari.
Nu trebuie să evitați complet sursele de grăsimi saturate, ci să alegeți versiuni cu conținut scăzut sau fără grăsimi ale unor produse cum ar fi brânza, iaurtul și laptele. Evitați carnea procesată și obțineți mai multe proteine din surse vegetale, cum ar fi soia și leguminoasele.
Chips, pizza și junk food
Un studiu britanic din 2011 pe aproape 4.000 de copii a constatat că cei care au mâncat în principal junk food la vârsta de trei ani au avut o scădere a IQ-ului cinci ani mai târziu, comparativ cu copiii care au consumat diete mai sănătoase.
Studiul sugerează că alegerile inteligente ale dietei sunt cruciale în primii ani de dezvoltare rapidă a creierului.
Guma de mestecat
Un studiu britanic recent publicat în ”Quarterly Journal of Experimental Psychology” a constatat că, în timpul unui exercițiu de memorare, guma de mestecat a afectat amintirile pe termen scurt ale participanților. Cercetătorii cred că actul de a mesteca gumă poate împiedica concentrarea asupra sarcinilor de memorie. Descoperirea contrazice cercetările anterioare, care au găsit o asociere pozitivă între guma de mestecat și sarcinile mentale.
Diete cu conținut scăzut de carbohidrați
Eliminarea carbohidraților poate distruge puterea creierului, energia și starea de spirit.
Un mic studiu de la Universitatea Tufts, pe 19 femei cu vârste cuprinse între 22 și 55 de ani, a constatat că, atunci când persoanele au eliminat carbohidrații, au arătat o scădere treptată a abilităților cognitive (în special la testele legate de memorie) în comparație cu un grup care a ținut o dietă săracă în calorii. care includea carbohidrați.
Carbohidrații nu sunt ră. Corpul are nevoie de ei pentru multe funcții importante, inclusiv pentru a alimenta creierul. Așadar, evitați dietele care le elimină sau le restricționează sever și alegeți opțiuni sănătoase, cum ar fi pastele și pâine din cereale integrale, orez brun și quinoa.
Sarea
Un studiu din 2012 a constatat că persoanele în vârstă care au consumat niveluri ridicate de sodiu și nu au făcut mișcare au avut un declin cognitiv mai rapid.
Cercetătorii de la Weill Cornell Medicine au hrănit șoarecii cu de opt până la zece ori mai mult sodiu decât mănâncă rozătoarele în mod obișnuit, ceea ce era „comparabil cu cel mai înalt nivel al spectrului de sare umană”.
Chiar și atunci când sarea nu le-a afectat tensiunea arterială, șoarecii care au mâncat sare și-au pierdut capacitatea de a găsi drumul printr-un labirint.
Alcoolul
Chiar și consumul moderat de alcool poate răni creierul. Un studiu BMJ de 30 de ani a constatat că adulții care au băut 14 până la 21 de unități de alcool (aproximativ șapte până la zece porții, în funcție de mărimea și puterea băuturii) aveau mai multe șanse de a avea declin în hipocamp. Între timp, alte studii au asociat consumul moderat de alcool cu beneficii pentru sănătate, cum ar fi un risc mai scăzut de boli de inimă.