Moldova are nevoie de autostrăzi

Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, afirmă că autostrada A7 Ploiești-Pașcani-Siret nu reprezintă coloana vertebrală a Moldovei, ci o coloană administrativă ce asigură legătura cu capitala. El subliniază că pentru o dezvoltare optimă a regiunii este esențială autostrada A8 Ungheni-Iași-Târgu Mureș.

„Dacă vrem la Bucureşti, Chişinău sau la Cernăuţi să dezvoltăm această zonă trebuie să depunem eforturi să fie construită cât mai rapid autostrada A8 Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş. Autostrada A7 nu reprezintă coloana vertebrală a Moldovei, ci este coloana administrativă a Moldovei în legătură cu Bucureştiul.

Coloana vertebrală a dezvoltării economice o reprezintă A8 care practic să lege Odessa, Chişinăul şi Iaşul de vestul României şi de Europa”, a afirmat şeful CJ Iaşi, Costel Alexe, la Formul Economic Trilateral pentru afaceri şi reconstrucţie în Ucraina, desfăşurat vineri la Palatul Culturii din Iaşi.

Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) a transmis Agenției Naționale pentru Achiziții Publice documentația necesară pentru atribuirea contractului de proiectare și execuție a lotului Ditrău – Grințieș (37,9 km) din secțiunea montană a Autostrăzii Unirii A8. Cu o valoare estimată de peste șase miliarde de lei, acesta va fi cel mai scump lot dintre cele patru care vor fi scoase la licitație de CNIR.

Președintele Consiliului Județean Iași susține că există diferențe semnificative între declarațiile unor reprezentanți ai Guvernului cu privire la sprijinul acordat Moldovei și Ucrainei și situația concretă de la granița de est a României.

Costel Alexe
Costel Alexe / SURSA FOTO: Inquam Photos, Liviu Chirica

Regiunea are nevoie de infrastructură ca de aer

„Există o discrepanţă între declaraţiile Guvernului de la Bucureşti şi situaţia de pe linia Prutului. Cum putem să sprijinim noi reconstrucţia Ucrainei când azi în vamă la Sculeni coada este de 200 de tiruri? Nu avem scannere care să funcţioneze, nu există instrumente să facem accesul mai facil al mărfurilor sau persoanelor.

Pentru o ţară care îşi doreşte să fie membră a spaţiului Schengen, graniţa de est a României este o ruşine. Guvernul de la Chişinău a investit mai mult decât am reuşit noi să investim în ceea ce înseamnă condiţiile pentru punctul vamal şi Poliţia de Frontieră”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe.

De asemenea, Alexe a făcut un apel către guvern pentru a implementa un control comun al Poliției de Frontieră și al lucrătorilor vamali la Vama Sculeni, astfel încât să se câștige timp. Șeful Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a subliniat că o treime din traficul înregistrat pe Aeroportul din Iași este reprezentat de cetățeni ai Republicii Moldova, adăugând că ar trebui construite cât mai multe autostrăzi și poduri peste Prut.

La Forumul de la Iași dedicat reconstrucției Moldovei au participat autorități din România, Republica Moldova și Ucraina, șefi ai Camerelor de Comerț, reprezentanți ai mai multor ambasade din România, precum și oameni de afaceri.