După decizia Curții Constituționale de a invalida alegerile prezidențiale, politicienii din România au intrat într-o etapă de incertitudine majoră. Astfel, conform surselor, ar exista deja discuții despre două variante de program pentru organizarea alegerilor prezidențiale și pentru învestirea noului Guvern.
Într-o variantă, alegerile ar putea avea loc pe 23 martie și 6 aprilie, iar noul președinte să depună jurământul în aprilie. În cealaltă variantă, noul Guvern ar putea fi desemnat înainte de Crăciun și votat în Parlament până între Crăciun și Revelion.
Variantele propuse pentru alegerile prezidențiale și învestirea noului Guvern
Prima Variantă de Program
- 19-20 decembrie – Președintele României convoacă noul Parlament.
- 21 decembrie – Noua legislatură este învestită oficial.
- 24 decembrie – Consultările președintelui cu partidele politice pentru desemnarea noului prim-ministru.
- 27-28 decembrie – Învestirea noului Guvern al României, care va prezenta Programul de Guvernare, lista miniștrilor și va fi supus votului în Parlament.
- 30-31 decembrie – Noul guvern va propune un nou calendar pentru alegerile prezidențiale.
- 23 martie 2025 – Primul tur al alegerilor prezidențiale.
- 6 aprilie 2025 – Turul al doilea al alegerilor prezidențiale.
La începutul lunii aprilie, noul președinte va depune jurământul și va intra în mandat.
A doua variantă de program
- 19-20 decembrie – Președintele României convoacă noul Parlament.
- 21 decembrie – Noua legislatură este învestită oficial.
- 24 decembrie – Consultările președintelui cu partidele politice pentru desemnarea noului prim-ministru.
Dacă Noua Coaliție majoritară nu va reuși să finalizeze negocierile, procesul va fi amânat până după 13 ianuarie. Până atunci, guvernul actual, condus de Marcel Ciolacu, va continua să gestioneze țara, fără a emite o hotărâre de guvern pentru un nou calendar electoral.
- 13 ianuarie – Învestirea noului Guvern al României, prezentarea Programului de Guvernare, lista miniștrilor și votul de încredere în Parlament.
- 14 ianuarie – Prima ședință a noului Guvern, cu posibilitatea de a adopta o hotărâre de guvern pentru noul calendar de alegeri prezidențiale.
- 6 aprilie – Primul tur al alegerilor prezidențiale.
- 20 aprilie – Turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Sfârșitul lunii aprilie – Depunerea jurământului și intrarea în mandat al noului președinte al României.
Fiecare variantă implică un calendar diferit și o alocare distinctă a resurselor și priorităților politice, reflectând dificultățile negocierilor interne și dinamica partidelor.
În cazul primei variante, calendarul ar permite organizarea alegerilor prezidențiale relativ repede după învestirea noului guvern, garantând continuitatea și stabilitatea politică.
Pe de altă parte, a doua variantă se bazează pe negocieri prelungite și pe continuarea guvernării interimaire până la formarea unei coaliții majoritare.
Aceste diferențe vor influența nu doar data alegerilor prezidențiale, ci și modul în care va fi percepută noua administrație de către public.