Cele mai “tari” fraude pe bani de la Uniunea Europeana

Sase milioane de euro – un centru de afaceri, doua milioane – un drum judetean. Cum banii sunt nerambursabili, functionarii publici si intreprinzatorii au cedat tentatiei de a “ciupi” din ei sume importante. Cel putin asa au constatat inspectorii Departamentului de Lupta Antifrauda (DLAF) din cadrul Guvernului Romaniei: in total, in mai putin de doi ani, s-au strans peste 13,5 milioane euro la categoria “cheltuieli neeligibile”, in cadrul p



Sase milioane de euro – un centru de afaceri, doua milioane – un drum judetean. Cum banii sunt nerambursabili, functionarii publici si intreprinzatorii au cedat tentatiei de a “ciupi” din ei sume importante.

Cel putin asa au constatat inspectorii Departamentului de Lupta Antifrauda (DLAF) din cadrul Guvernului Romaniei: in total, in mai putin de doi ani, s-au strans peste 13,5 milioane euro la categoria “cheltuieli neeligibile”, in cadrul proiectelor controlate. Valoarea acestor proiecte se ridica la 100 milioane euro, asadar romanii au bagat in buzunare peste 10% din banii primiti. Verdictul final, daca este vorba sau nu despre infractiuni, il vor da procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), pe birourile carora ajung dosarele de la DLAF.


In topul proiectelor anchetate se gasesc cele coordonate de consiliile judetene si primariile care au primit fonduri prin diferite programe europene. Astfel, un proiect de 6,3 milioane de euro, avand ca beneficiar final Consiliul Judetean Iasi, a fost gasit de catre DLAF neeligibil in totalitate. Problema o reprezinta neregulile la atribuirea contractului de executie a lucrarilor pentru “Centrul universitar de inovatie si Parc de dezvoltare a infrastructurii de afaceri pentru IMM-uri si Investitori privati Iasi”, finantat prin Phare.


“A fost data o declaratie falsa prin care se atesta ca firma nu are datorii la bugetul de stat si la bugetele speciale, precum si ca nu se afla in stare de reorganizare judiciara, obtinand, astfel, contractul de executie al constructiei. A fost folosit o parte din avans in alte scopuri, precum achitarea contravalorii unor facturi pentru alte obiective, cumpararea unor obligatiuni si a unui autoturism, achitarea unor redevente, etc”, transmite DLAF. Cu toate insistentele, Consiliul Judetean Iasi nu ne-a transmis o pozitie oficiala despre neregulile constatate.


In schimb, un alt anchetat, Societatea de Constructii CCCF SA, considera ca acuzatiile DLAF sunt nefondate. Firma a contractat executia lucrarilor de infrastructura pentru “Centrul de testare feroviara” de la Faurei, in valoare de peste zece milioane de euro. Conform DLAF, “avansul, in valoare de 1.120.904 euro, alocat integral din fonduri comunitare, a fost folosit in alte scopuri”. Dragos Burlan, director general adjunct la CCCF SA, spune ca este imposibil sa fi facut acest lucru. “Asa cum prevad procedurile, avansul primit initial este recuperat ulterior, din urmatoarele transe de plata. El a fost recuperat demult! Cu semnaturi si stampile oficiale pe documente! In plus, noi executasem deja lucrari in valoare de peste 2,8 milioane de euro, deci peste valoarea avansului”, spune Burlan. El nu este ingrijorat de investigatiile pe care le va desfasura DNA, singura problema fiind “sifonarea” imaginii companiei. “Este neplacut faptul ca nu am primit nici un raport oficial! Acum auzim prima data de aceste acuzatii”, mai spune Burlan.


Nici primarii anchetati nu se simt vinovati cu nimic. Adrian Diaconu, primarul localitatii Cordun, este suspectat ca ar fi folosit documente false si ca nu a respectat procedurile de licitatie pentru un drum comunal in valoare de circa un milion de euro, finantat prin SAPARD. “Avem receptia finala a lucrarilor, toate sumele au fost decontate, toate documentele aprobate la Biroul Regional SAPARD. stim care este problema: o fosta angajata a primariei a facut aceasta plangere in timpul campaniei electorale din 2004”, spune Diaconu, primar din partea PSD.


In topul celor mai notorii zece cazuri anchetate de DLAF se mai afla Pavilionul expozitional din Constanta, pentru care Comisia Europeana a cerut deja returnarea a peste un milion de euro, statia de epurare a apei din Valea Jiului si multe proiecte de infrastructura rurala. Ramane de vazut daca procurorii DNA vor confirma acuzatiile de frauda si daca sumele respective vor fi vreodata recuperate.



Sustin ca numarul fraudelor nu va creste fiindca autoritatile au castigat experienta, iar viitoarea campanie de informare si prevenire isi va face simtit efectul.

Cristian David,

ministru delegat pentru controlul programelor cu finantare internationala

“Posibile fraude” de zeci de milioane de euro

• DLAF a deschis anul trecut 51 de dosare referitoare la proiecte finantate prin programe europene

• 43 de cazuri au fost finalizate, ajungand la DNA

• Mai mult de jumatate din proiectele anchetate au primit fonduri Phare, zece, finantare SAPARD si trei din ele, ISPA

• Oficiul de Lupta antifrauda al Comisiei Europene (OLAF) a transmis sesizari pentru sapte cazuri de anchetat in Romania

• Valoarea totala a proiectelor controlate este de circa 100 milioane de euro, din care au fost constatate cheltuieli neeligibile in valoare de 13,5 milioane de euro.