A fost declarată epidemie de rujeolă
Ministerul Sănătății a anunțat marți că în România a fost declarată epidemie de rujeolă. Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a furnizat informații cu privire la județele cele mai afectate.
În data de 5 decembrie, Ministerul Sănătății a comunicat că există aproape 2.000 de cazuri înregistrate la nivel național, distribuite în 29 de județe.
Conform datelor publicate de CNSCBT, de la începutul anului până la sfârșitul lunii trecute, au fost confirmate 1.855 de cazuri de rujeolă în România, afectând 30 de județe.
În decursul anului, cele mai multe îmbolnăviri s-au înregistrat în următoarele județe: Mureș (628 cazuri), Brașov (339), București (213), Cluj (194), Giurgiu (147).
În prezent, cele mai afectate județe sunt în urdine Brașov, București, Giurgiu, Ilfov și Dâmbovița.
Într-o comparație, anul trecut au fost identificate doar 17 cazuri de rujeolă la nivel național. Asta arată Raportul anual care analizează evoluția bolilor transmisibile elaborat de CNSCBT.
Ar putea începe o campanie de vaccinare
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că este posibilă accelerarea unei campanii de vaccinare, inclusiv a copiilor de 9-11 luni.
“Motivele au fost generate de acumularea unui număr de aproape 2.000 de cazuri, care evoluează în 29 de judeţe din România. Este o situaţie cu care de-a lungul timpului ne-am mai întâlnit şi această declarare a epidemiei face posibilă accelerarea campaniei de vaccinare, inclusiv vaccinarea la o vârstă mai mică, la 9-11 luni, a copiilor.
În mod evident, transmiterea susţinută în comunitate a infecţiei cu virusul rujeolic este cauzată de acumularea unei mase receptive de copii care nu au fost vaccinaţi, acoperirea vaccinală este redusă, 78% pentru prima doză, 62% pentru doza a doua. Iar acest lucru, cazurile de rujeolă care se înmulţesc, ne pune sigur probleme legate de sănătatea publică”, a afirmat acesta.
Potrivit lui Alexandru Rafila, rujeola este o boală care produce o mortalitate între 1 şi 3 la mie.
“Rujeola, într-adevăr, este o boală a copilăriei, dar ea produce o mortalitate care variază între 1 şi 3 la mie. Nu putem să nu luăm o măsură de sănătate publică şi să informăm populaţia, să încurajăm părinţii să se prezinte cu copiii la vaccinare, mai ales cei care nu au făcut-o, care sunt eligibili pentru vaccinare, fie că discutăm despre copii cu vârsta de un an, fie că discutăm de copii cu vârstă şcolară, completarea schemei de vaccinare este normală şi protejează copilul împotriva aceste îmbolnăviri”, a declarat el.