Odată cu venirea verii toată lumea se gândeşte la concediu, însă cei care obişnuiesc să îşi petreacă timpul liber la cinema au ce vedea în următoarea perioadă.
Românii sunt mari amatori de filme, însă slaba reţea de cinematografe publice sau private la nivel naţional face ca aproximativ 50% din populaţie să nu poată avea acces la un cinematograf în localitate. Conform Barometrului Cultural pe 2015, aproximativ 80% din populaţia ţării nu au fost niciodată la un film într-un cinematograf clasic, iar peste jumătate nu a fost la niciun festival organizat în localitatea în care locuiesc. Rețeaua cinematografică din România era formată, în 2016, din 338 de săli de cinema, iar proiecția cinematografică a cuprins peste 487.700 de spectacole, care au fost vizionate de 11,2 milioane spectatori, conform datelor Institutului Național de Statistică.
Accesul la cinema este restricţionat şi de tarifele mari practicate la bilete. Preţul este acelaşi indiferent dacă alegi să vezi un film la Bucureşti sau la Tîrgu-Jiu. Cei mai mulţi bani din vânzarea de bilete ajung la distribuitori, cei care cumpără filmele de la studiurile producătoare din Statele Unite. În ţara noastră, printre cei mai mari distribuitori de filme se numără Intercomfilm Distribution, Mediapro Distribution, Ro Image 2000, Forum Film România sau Odeon Cineplex. Procentul din vânzările de bilete variază în funcţie de film, însă în primele săptămâni de rulare distribuitorul păstrează mai mult de jumătate din bani. Cum câştigă cinematografele atunci? Răspunsul este popcorn, nachos şi suc. Oamenii s-au obişnuit ca atunci când merg la cinema să îşi cumpere şi ceva de ronţăit şi de băut, iar această mâncare şi băutură aduc venituri importante în buzunarele cinematografelor. Spre exemplu, AMC Theatres, compania care deţine cele mai multe săli de cinema din Statele Unite, a raportat venituri de 1,28 miliarde de dolari în primele trei luni ale acestui an. Biletele au adus încasări de 817 milioane de dolari, iar mâncarea şi băutura de aproape 400 de milioane de dolari. Compania are 1.027 de săli de cinema şi 11.247 de ecrane.
Cele mai aşteptate filme ale verii
Revenind la filme, vara aceasta pe marele ecran românii vor putea viziona continuări ale unor filme de succes şi producţii originale. Primul film important, mai ales pentru cei mici, care va rula în cinematografele de la noi este a treia parte a filmului animat Cars. Fulger McQueen, după ce este învins în curse de adversari mai rapizi, vrea să se întoarcă pe pistă şi să-l înfrunte pe noul star al curselor, Jackson Storm. „Transformers: The Last Knight“ (Transformers: Ultimul cavaler) este cel mai nou film din franciză, iar tema rămâne aceeaşi salvarea lumii. Un film care va face furori va fi cu siguranţă „Spider-Man: Homecoming“ (Omul-Păianjen: Întoarcerea acasă). Este un alt film cu Omul- Păianjen după după un scenariu bazat pe Marvel Comic Book, a lui Stan Lee și Steve Ditko. Printre premierele verii se mai numără „Despicable Me 3“, „War for the Planet of the Apes“ (Planeta Maimuţelor: Războiul), sau „American Made“. Acesta din urmă spune povestea americanului Barry Seal, care a lucrat ca pilot pentru Pablo Escobar, celebrul baron al drogurilor columbian care a devenit ulterior spion în slujba Drug Enforcement Agency.
Sfat util: Cum sănu pierzi filmul aşteptând la coadă
Nu de puţine ori s-a întâmplat ca odată ajuns la cinema să dai peste o coadă mare la casa de bilete. Pentru a rezolva această problemă nu trebuie decât să instalezi una dintre aplicaţiile dedicate care îţi permit alegerea filmului, a locurilor în sală şi plata prin SMS. Astfel, la cinema nu vei mai fi nevoit să aştepţi la coadă, ci doar să scanezi codul de bare din telefon şi să te bucuri de film.