Bani albi pentru zile negre», a fost motto-ul românilor în anii de criză. Deşi banii au fost mai puţini, economiile au crescut substanţial. Băncile comerciale pun la dispoziţie o gamă variată de produse de economisire care răspund unor nevoi specifice ale clienţilor. Important este să te informezi şi să alegi varianta optimă pentru tine la momentul respectiv.
Este întotdeauna o idee bună să diversifici, să depui atât în lei, cât şi în valută atunci când economiseşti pe termen mediu şi lung. Dacă sumele de care dispui sunt într-o anumită monedă, o să ai un cost de schimb valutar pentru transformarea acestora într-o altă monedă.
Cont de economii versus depozit la termen
Contul de economii oferă acces permanent la bani, în comparaţie cu un depozit la termen. Dobânda este variabilă, deci poate fi ajustată periodic de către bancă, se calculează zilnic şi se virează lunar în cont. Este o variantă foarte indicată dacă obişnuieşti să retragi şi să completezi sumele depuse în mod frecvent. Un alt avantaj este că poţi face plăţi şi transferuri de bani din contul de economii prin Internet Banking.
Depozitele la termen oferă un nivel de dobândă mai avantajos. În plus, au preponderent dobândă fixă, astfel că nivelul acesteia nu se va modifica pe durata de viaţă a contractului, până la maturitate. Atenţie la retragerile înainte de termen! Acestea sunt penalizate de bancă, astfel că poţi pierde o parte sau toată dobânda acumulată.
Perioada depozitelor, sau maturitatea, variază între o lună şi douăsprezece luni. Cu cât maturitatea este mai mare, cu atât dobânzile sunt mai avantajoase.
Ce sunt fondurile de investiţii
Despre Fondurile de Investiții s-au spus multe: că-s complicate, că nu sunt pentru oricine, că sunt riscante sau că te îmbogățesc. Puțini sunt însă cei care știu exact ce este un Fond de Investiții sau cum funcționează el. Fondurile deschise de investiţii sunt instrumente de economisire şi de creştere a veniturilor pentru persoanele cu venituri peste medie. Şi acestea sunt de mai multe feluri, respectiv unele cu risc ridicat şi altele cu risc mediu. Fondul de Investiții acumulează o sumă mai mare de bani decât capitalul tău personal și o împarte în mai multe tipuri de investiții. Acest principiu se numește diversificare. Astfel, dacă o investiție nu aduce profit, există altele care pot să compenseze. Tu îți alegi un Fond de Investiții, apoi pui banii la comun cu ceilalți investitori și, în schimbul lor, primești Titluri de Participare. Prin cumpărarea unui Titlu de Participare, devii proprietar al unei cote din profiturile obținute de respectivul Fond de Investiții.
Pensiile facultative
O pensie privată poate garanta o bătrâneţe mai liniştită. Spre deosebire de contribuţiile plătite în prezent în sistemul public de pensii, care sunt alocate actualilor pensionari, contribuţiile pentru pensiile private (Pilonul III şi Pilonul II) se strâng într-un cont personal, sunt investite de compania de administrare a fondului de pensii şi se întorc la participant la vârsta pensionării. Suma acumulată este destinată exclusiv economisirii suplimentare pentru pensie şi este disponibilă doar după împlinirea vârstei de 60 de ani.
Depozit la termen Succes BCR
Moneda: RON, EUR, USD
Termen: 1 lună, 3, 6 şi 12 luni
Dobândă: 0,25%-1% (în funcție de perioadă)
Suma minimă de constituire: 500 RON / 200 EUR/200 USD
Dobânda: fixă pe perioada cuprinsă între momentul achiziţionării şi data scadenţei; se poate opta pentru plata dobânzii la scadenţă
Lichidare depozit: la scadenţă/la cerere;
Opţiune de acumulare: se pot depune oricând bani în sumă minimă de 100 RON/EUR/USD
Fond deschis de investiţii ERSTE BALANCED RON (fost BCR DINAMIC)
Moneda investiţiei – RON
Perioada investiţiei: 3 – 5 ani;
Risc mediu spre ridicat
Volatilitate medie spre ridicată
Comision de subscriere: 1%/valoarea subscrierii
Comision de răscumpărare: nu se percepe;
Comision de administrare: 1,5%/an calculat şi plătit lunar (0,1250% pe lună) calculat la valoarea medie a activului total administrat în luna respectivă.
Economii în aur
Românii care vor să plaseze economiile în aur, pot cumpăra lingouri sau monede de la băncile comerciale. Un avantaj dacă optezi pentru această opţiune este faptul că aurul este independent de state, valute, productivitate, rating de credit. Naţiunile şi băncile centrale au încredere în aur şi se recomandă să deţii între 5 şi 10% din portofoliul pe termen lung în metale preţioase. Aurul este o monedă internaţională care poate fi vândută oriunde şi în orice moment. Aurul poate fi luat de client sau păstrat în custodie la instituţia de credit, caz în care poate fi cumpărat ulterior de către bancă, în situaţia în care clientul doreşte acest lucru.
MAXICONT BCR – Cont de economii în lei şi valută
Moneda: RON, EUR, USD
Dobândă: 0.10%- 0,50%/an
Suma minimă/sold minim:
RON: 500
USD: 250
EUR: 250
Depuneri/alimentări: oricând, în sume minime de 50 lei sau 50 USD/EUR
Retrageri: oricând, orice sumă