Iată care sunt cele mai bune alimente și băuturi pentru somn, conform recomandărilor Alexandrei Stratyner, potrivit Womansworld.
Dacă vreți să renunțați la somnifere, care pot fi costisitoare și pot avea efecte secundare, încercați aceste alimente și băuturi delicioase care ajută să adormiți mai ușor.
Carne de curcan și un pahar de lapte înainte de somn
Probabil ați auzit că un pahar de lapte înainte de culcare ajută să adormim mai ușor.
Carnea de curcan și laptele, precum și puiul și toate lactatele, conțin triptofan, un aminoacid care ajută la producerea serotoninei și melatoninei, doi hormoni cheie care reglează somnul.
„Triptofanul ajută corpul să se relaxeze în mod natural și să se pregătească de somn”, spune medicul.
Mâncați porții mici, cum ar fi o felie de piept curcan sau o cană cu lapte.
Încercați să mâncați aceste alimente cu două până la trei ore înainte de culcare pentru a vă îmbunătăți calitatea somnului, spune Stratyner.
Semințe de dovleac
Pentru a adormi mai ușor, savurați o gustare bogată în magneziu, cum ar fi semințele de dovleac. Magneziul joacă un rol important asupra somnului, relaxând mușchii și calmând sistemul nervos. Deficiențele de magneziu sunt frecvente la femei și pot contribui la insomnie.
Doar 100 de grame de semințe de dovleac se laudă cu 40% din magneziul de care aveți nevoie într-o zi. Dar dacă nu vă plac semințele, ciocolata neagră, „migdalele, spanacul și bananele sunt surse excelente de magneziu”, adaugă Stratyner.
Aproximativ 15 migdale sau o banană sunt suficiente pentru a promova relaxarea, spune ea. De asemenea, puteți adăuga o porție de spanac la masa de seară sau puteți savura un baton de ciocolată neagră.
Suc de cireșe
Melatonina, semnalul natural de somn al organismului, este stimulată de alimente precum cireșe și kiwi, explică Stratyner.
Beți un pahar cu suc de cireșe, seara, înainte de culcare, sau mâncați două kiwi cu cel puțin o oră înainte de culcare.
Fulgi de ovăz
Carbohidrații complecși, cum ar fi ovăzul, quinoa, orezul brun și cartofii dulci pot ajuta la prevenirea scăderilor de zahăr din sânge, noaptea, care vă pot trezi. Aceste alimente au un indice glicemic mai mic. Înseamnă că eliberează energie mai lent, menținând stabilă glicemia, astfel încât să puteți dormi toată noaptea, explică Stratyner.
O jumătate de cană de fulgi de ovăz, quinoa sau orez brun sau un mic cartof dulce sunt tot ce vă trebuie.
Ton
Bogat în acizi grași omega-3 și vitamina D, peștele gras precum somonul și tonul ajută la reglarea serotoninei. „Peștele gras, în special cu conținut ridicat de omega-3, au și proprietăți antiinflamatorii”, adaugă Stratyner.
O porție de 200 de grame de pește gras, seara, la cină poate contribui la un somn sănătos, spune ea.
Ceai de mușețel
Ceaiul de mușețel este renumit pentru proprietățile sale calmante. „Mușețelul are efecte sedative ușoare”, explică Stratyner. Ceaiul de rădăcină de valeriană oferă, de asemenea, beneficii calmante. Încercați să combinați ceaiul cu un strop de lapte cald (care conține triptofan, ce favorizează somnul) pentru a spori beneficiile.
Alimente și băuturi de evitat pentru un somn mai bun
Dacă anumite alimente pot îmbunătăți somnul, altele îl pot sabota. Stratyner sfătuiește să acordați atenție alimentelor și băuturilor care pot interfera cu capacitatea de a adormi sau de a nu vă trezi în timpul somnului, deoarece nu toată lumea are aceiași factori declanșatori. „Mâncarea grea, aproape de ora de culcare, alimentele bogate în zahăr și orice conține cofeină pot contribui la un somn prost”, spune ea.
Alcoolul poate avea și el efecte dăunătoare asupra somnului.