Unii oameni încearcă să nu mai bea cafea pentru a dormi mai bine, a reduce stresul sau din alte motive de sănătate. Din fericire, există multe băuturi cu și fără cofeină care pot substitui cafeaua.

Iată 10 astfel de băuturi, sugerate de Health.com.

1. Matcha

Matcha este o pudră concentrată de ceai verde cu proprietăți antiinflamatorii și antioxidante puternice. Matcha conține 38-178 miligrame (mg) de cofeină, în funcție de cantitatea de matcha utilizată. Pentru comparație, o ceașcă de cafea preparată conține aproximativ 92 de miligrame de cofeină.

Matcha este bogată în L-teanină, un aminoacid cu proprietăți calmante și de calmare a stresului.

2. Yerba Mate

Yerba mate este o băutură făcută din frunzele arborelui de yerba mate. Este consumat în mod obișnuit în țări din America de Sud, cum ar fi Argentina, Brazilia și Chile.

O ceașcă de yerba mate conține aproximativ 80 de miligrame de cofeină, ceva mai puțin decât cea care se găsește într-o ceașcă de cafea. Studiile arată că poate ajuta la creșterea nivelului de energie și a vigilenței. Yerba mate este mai puțin probabil să provoace nervozitate, pe care o resimt unii oameni după ce au băut cafea.

3. Ceai verde

Ceaiul verde este plin de compuși vegetali, cum ar fi catechina epigalocatechin galat (EGCG), care are efecte antioxidante și antiinflamatorii puternice.

Ceaiul verde conține aproximativ 29,4 miligrame de cofeină pe ceașcă, mult mai puțin decât ceea ce se găsește în cafea. Contine si L-teanina, asa că ofera o energie mai bună decat cafeaua.

4. Ceai negru

Ceaiul negru conține în medie 47 de miligrame de cofeină pe ceașcă, puțin mai mult de jumătate din ceea ce se găsește într-o ceașcă de cafea. Ca și ceaiul verde, ceaiul negru conține L-teanină, făcându-l mai calmant decât cafeaua.

Ceaiul negru este legat de multe beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea potențială a riscului de boli neurodegenerative și scăderea factorilor de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi hipertensiunea arterială (tensiune arterială ridicată).

Kombucha este adesea făcut cu ceai negru, dar are beneficiile suplimentare ale probioticelor.

ceai negru verde
SURSA FOTO: Dreamstime

5. Ceai Chai

Ceaiul Chai este un amestec de ceai negru și condimente precum ghimbir, cuișoare, cardamom și scorțișoară, de obicei fiind savurat cu lapte și un îndulcitor. Chai conține puțină cofeină din ceaiul negru, dar este o sursă mult mai puțin concentrată decât cafeaua.

Poate fi un înlocuitor pentru persoanele care se bucură de latte și cappuccino, dar doresc să-și reducă aportul de cofeină.

6. Cafea cu cicoare

Cafeaua cu cicoare este o alternativă de cafea fără cofeină, făcută din rădăcină de cicoare. Aroma sa de nucă, asemănătoare cafelei, o face un înlocuitor bun pentru cei care caută un înlocuitor al cafelei fără cofeină.

Cafeaua din rădăcină de cicoare conține cantități mici dintr-un compus prebiotic numit inulină. Prebioticele alimentează și promovează creșterea bacteriilor benefice în intestinul tău gros.

Acești compuși furnizează energie pentru celulele care căptușesc tractul intestinal, reduc inflamația și reglează pH-ul intestinal, care este esențial pentru sănătatea intestinală.

7. Cacao fierbinte

Cacao este o sursă excelentă de antioxidanți, inclusiv compuși flavonoizi precum catechine, antocianine și proantocianidine, care au proprietăți puternice de protecție celulară. Produsele din cacao au cel mai mare conținut de flavonoide.

Cacao fierbinte are mult mai puțin cofeină decât cafeaua, conținând aproximativ 5 miligrame pe ceașcă. Încercați să vă faceți cacao fierbinte, neîndulcită, acasă, folosind ingrediente sănătoase precum pudra de cacao, laptele neîndulcit, un strop de scorțișoară.

8. Supă de oase

Sorbirea unei cești de supă de oase, dimineața, în loc de cafea, poate ajuta la creșterea aportului de proteine ​​și colagen. O cană de supă de oase de pui conține de aproximativ trei ori mai multe proteine ​​decât aceeași porție de supă obișnuită de pui.

Supa de oase oferă mai multe minerale, cum ar fi calciu, magneziu și potasiu.

9. Laptele de aur sau laptele de turmeric

Laptele de aur este o băutură făcută cu lapte, turmeric măcinat și alte condimente precum ghimbir și piper negru.

Turmericul este plin de compuși antioxidanti și antiinflamatori, inclusiv polifenol curcumin. Turmericul a fost asociat cu mai multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi ameliorarea potențială a simptomelor afecțiunilor medicale precum osteoartrita, bolile hepatice și colita ulceroasă și protejarea împotriva declinului cognitiv.

Puteți face lapte de aur acasă amestecând o linguriță de turmeric măcinat în lapte încălzit, apoi adăugați ingrediente precum piper negru, ghimbir și sirop de arțar, după gust.

10. Cafea din ciuperci

Cafeaua din ciuperci este un amestec de boabe de cafea și ciuperci medicinale măcinate sau extracte de ciuperci.

Cafeaua din ciuperci conține de obicei mai multe ciuperci medicinale, cum ar fi chaga, coada de curcan, reishi, coama leului și cordyceps.