act normativ, dar nu va mai amintiti numarul sau si nici data aproximativa la care a fost publicat in Monitorul Oficial? Este destul de grav. Va trebui sa scoateti din dulap bibliorafturile cu monitoare, sa va trageti aproape cafeaua si scrumiera si sa incepeti, muncitoreste, cautarea.
Pana acum cativa ani aceasta era singura cale de a iesi dintr-un astfel de impas. Astazi insa, cu un abonament la Internet, totul se rezolva mult mai repede si mai usor. In spatiul virtual sunt site-uri care ofera gratuit textul oricarui act normativ emis in Romania in ultimii 150 de ani. Altele ofera doar legislatia de dupa 1989.
Extrem de importante pentru bazele de date continand legislatia sunt modificarile aduse actelor normative. tinand cont de durata scazuta de viata a reglementarilor in Romania, o baza de date legislativa care nu ofera informatii despre modificarile actelor isi pierde jumatate din valoare.
Revista Capital a evaluat principalele (din punctul de vedere al vizitatorilor inregistrati potrivit www.trafic.ro) colectii legislative on line. Evident, calificativul HHHHH inseamna excelent, iar H slab.

Camera Deputatilor
www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.frame

Accesibilitate: HHHHH
Accesul la colectia de legi este gratuit, nu este nevoie nici macar de inregistrare.
Continut: HHHHH
Repertoriul legislativ contine toate actele normative emise in Romania incepand cu anul 1864. Pentru fiecare act sunt listate actele normative prin care este modificat (cu evidentierea sumara a modificarilor), precum si actele pe care le modifica. Acces imediat la actele cu care este corelat.
Functionare site: HHH
Uneori incarcarea unui act dureaza cateva minute.
Usurinta cautarii: HHHHH
Motor de cautare excelent, cu multe posibilitati de a gasi orice act normativ.
Alte servicii: H
Site-ul nu ofera si alte informatii de larg interes, in afara de stenogramele sedintelor Camerei.

Ministerul Justitiei
domino2.kappa.ro/mj/superlex.nsf

Accesibilitate: HHHHH
Intrare gratis in baza de date, fara inregistrarea datelor personale.
Continut: HHHHH
Site-ul ofera toate actele normative romanesti incepand cu anul 1863. Fiecare act are o fisa in care sunt evidentiate modificarile suferite, precum si toate corelarile cu alte acte normative.
Functionare site: HHHH
Server foarte puternic. Pentru consultarea unui act corelat cu cel cautat e nevoie de reintrarea in motorul de cautare. Nu permite lucrul cu mai multe ferestre pentru citirea in paralel a mai multor acte.
Usurinta cautarii: HHHHH
Chiar si pentru un copil este usor sa gaseasca orice act.
Alte servicii: HH
In afara bazei de legi, site-ul mai ofera acces la pagina de jurisprudenta. Aceasta cuprinde spete ordonate in functie de cauza judecata si de instanta.

Indaco
www.indaco.ro

Accesibilitate: HHH
Acces nelimitat doar pentru abonati. Acces limitat pe baza de parola disponibila in anumite publicatii (indicate in site). Zece vizualizari de acte permise pentru evaluare.
Continut: HHHHH
Arhiva completa de acte normative, inclusiv achizitii publice. Modificarile suferite de acte (cu vizualizarea acesora la nivel de articol), legaturile cu alte acte normative sunt disponibile numai abonatilor.
Functionare site: HHHHH
Server foarte puternic. Actele se incarca imediat. Programul instalat la abonati permite lucrul cu mai multe ferestre de ecran simultan (pot fi citite in paralel mai multe acte).
Usurinta cautarii: HHHHH
Nimic de reprosat motorului de cautare.
Alte servicii: HHHHH
Site-ul ofera consultanta, contacte pentru avocati si notari, modele de contracte, proceduri etc.

Corpvs Web
www.corpvs.org

Accesibilitate: HHHH
Acces gratuit, pe baza inregistrarii datelor personale.
Continut: HHH
Baza de date contine acte normative incepand cu anul 1990, insa nu este completa. Legile foarte importante nu lipsesc. Nu sunt oferite modificarile suferite de acte, nici legaturile cu alte acte normative. Baza de date complexa contra cost prin programul Corpvs 2000.
Functionare site: HHHH
Foarte rapid, actele se incarca imediat. Nu se pune problema lucrului cu mai multe ferestre simultan.
Usurinta cautarii: HHHH
Motorul de cautare este eficient. Atentie la inscrierea datelor in campurile de cautare: pentru inscrierea corecta folositi butonul Ajutor.
Alte servicii: H
Nimic disponibil in afara de acte normative. Site-ul ofera si varianta in limba engleza a legislatiei romanesti.

DscLex
www.dsclex.ro

Accesibilitate: HH
Acces nelimitat doar pe baza de abonament. Pentru evaluare este permis accesul gratuit timp de o zi. Institutiile bugetare au acces gratuit.
Continut: HH
Baza de date nu este completa: nu contine actele emise de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si nici actele emise in acest an de CNVM.
Functionare site: HHHH
Este unul dintre punctele tari ale site-ului, desi paginile nu se incarca imediat. Administratorul recomanda ferm folosirea Explorer minim 4.5.
Usurinta cautarii: HHH
Masina de cautare este o capcana. Folositi Repertoriul legislativ, functioneaza bine si listeaza titlurile tuturor actelor emise de institutia aleasa in anul selectat.
Alte servicii: HHHHH
Consultanta contabila si juridica, contacte pentru avocati, notari, consiliere pentru impozitul pe venit si consiliere asociatii proprietari etc.