La inceputul anului 2001 existau o serie de asteptari si prognoze favorabile cu privire la evolutia pietei financiare: reducerea drastica a inflatiei, cresterea veniturilor reale, titlurile de stat si dobanzile bancare, cresterea volumelor de tranzactionare la Bursa de Valori si pe piata Rasdaq, concomitent cu o tendinta ascendenta a indicilor bursieri etc. Este evident ca o mare parte din tintele propuse nu au fost atinse, anul 2001 evoluand totusi ceva mai bine ca 2000, dar asteptata relansare a pietei de capital nu a avut loc nici in cursul acestui an.
Cu toate ca nivelul investitiilor nu a fost spectaculos in cursul acestui an, capitalizarea bursiera totala a inregistrat o crestere importanta, de la 11.246 miliarde lei (3 ianuarie 2001), la 39.406 miliarde lei (27 noiembrie 2001), in special datorita intrarii la tranzactionare a actiunilor Bancii Romane pentru Dezvoltare (capitalizare 7.735 miliarde lei) si SNP Petrom (capitalizare 16.707 miliarde lei), desi Comisia de inscriere la cota a Bursei de Valori a hotarat retragerea de la cota a 40 de societati.
Cele mai atractive actiuni cotate la Bursa de Valori Bucuresti s-au dovedit a fi cele ale societatilor de investitii financiare si cele emise de bancile comerciale. „In primele 11 luni ale anului, investitorii au preferat sa achizitioneze titlurile emise de societatile din sectorul financiar, atat datorita rezultatelor financiare bune, cat si lichiditatii de care se bucura actiunile emise”, declara Emil Ogica, analist la societatea de valori mobiliare Intercapital Invest. Din punctul de vedere al lichiditatii, intre primele opt titluri aflate in top, doar cele emise de SNP Petrom s-au clasat pe locul trei, restul fiind doar cele emise de societatile ce activeaza in sectorul financiar.
SIF-urile au crescut pe toata linia
Topul celor mai rentabile plasamente in primele 11 luni ale anului 2001 se prezinta complet diferit fata de cel de anul trecut. Una dintre cele mai interesante evolutii ale anului 2000 a fost reprezentata actiunile Alro Slatina. In urma cu 12 luni producatorul de aluminiu s-a mentinut in topul preferintelor investitorilor si a asigurat una dintre cele mai bune rentabilitati pe piata, in conditii de risc relativ redus (in comparatie cu celelalte actiuni cotate la bursa), profitul fiind de 126% pentru o actiune Alro. Cei care au pastrat titlurile Alro de la inceputul anului 2001 n-au avut decat de pierdut, actiunile scazand in perioada 3 ian.- 27 nov. 2001, cu 21%, de la 18.000 lei/actiune la 14.000 lei/actiune. Performerele acestui an sunt societati ale caror actiuni au inregistrat cresteri de peste doua ori ale pretului de tranzactionare a actiunilor in perioada ianuarie – noiembrie 2001: Silcotub Zalau, Mefin Sinaia, Compa Sibiu, care au raportat pe primele noua luni ale anului rezultate financiare cu mult mai bune decat cele inregistrate in aceeasi perioada din 2000.
Insa cel mai bine s-au miscat societatile de investitii financiare, care au inregistrat o crestere de peste 100% (toate cele cinci SIF-uri). Daca si anul trecut actiunile SIF-urilor au reprezentat investitii eficiente, diferenta de curs dintre sfarsitul anului 1999 si sfarsitul anului 2000 a fost relativ modesta, comparativ cu acest an: +60% – SIF1, +45% – SIF2, +24% – SIF3, -1% – SIF4 si +30% – SIF5. La aceste castiguri se adauga dividendele bune platite pentru aceste titluri. Cea mai mare apreciere a actiunilor a fost consemnata in acest an pentru SIF2 Moldova, de 150% in perioada analizata. De remarcat ca, dintre toate societatile cotate la categoria a I-a la BVB, doar sase aveau gradul de indatorare sub 10% la 30 septembrie 2001: cele cinci SIF-uri si Otelinox Targoviste.