Cele mai bune criptomonede în care putem investi acum

cripto

SURSĂ FOTO: Finixio

Criptomonedele sunt bani digitali negestionați de un sistem central, cum ar fi un guvern. În schimb, se bazează pe tehnologia blockchain, Bitcoin fiind cel mai popular criptoactiv.

Pe măsură ce banii digitali continuă să câștige teren pe Wall Street, apar tot mai multe opțiuni. În prezent, pe piață există peste 26.000 de criptomonede.

Acest site arată care sunt cele mai bune 8 criptomonede în care puteți investi în 2023.

Deși puteți folosi criptomonede pentru achiziții, majoritatea oamenilor le tratează ca pe o investiție pe termen lung. Cu toate acestea, volatilitatea pieței crypto face ca investițiile în criptomonede să fie riscante, așa cum s-a dovedit anul trecut cu prăbușirea criptomonedelor, inclusiv a monedelor stabile legate de dolarul american. Acestea sunt opt criptomonede de top, care s-ar putea dovedi demne de investiție în 2023.

1. Bitcoin (BTC)

Dacă sunteți pregătit să jucați pe termen lung, investiția în Bitcoin este unul dintre cele mai sigure pariuri. Unii utilizatori l-au numit „regele investițiilor cripto”. Deși criptomoneda a stagnat la începutul lui 2021 și s-a prăbușit anul trecut la cel mai scăzut nivel, rămâne una de încredere. Multe companii acceptă deja Bitcoin ca plată, ceea ce face din această criptomonedă o investiție inteligentă. Visa, de exemplu, face tranzacții cu Bitcoin. Stripe, prin parteneriatul cu OpenNode, permite comercianților să deconteze tranzacțiile și să convertească plățile în Bitcoin. Băncile mai mari au început să încorporeze și tranzacțiile cu Bitcoin în ofertele lor.

2. Ethereum (ETH)

Ethereum este o rețea care permite dezvoltatorilor să-și creeze propria criptomonedă și să implementeze contracte inteligente folosind rețeaua. Deși Ethereum este cu mult în urma Bitcoin, ca valoare, este cu mult înaintea celorlalți concurenți. Chiar dacă a apărut la câțiva ani după alte criptomonede, ETH și-a depășit cu mult locul pe piață datorită tehnologiei sale unice. În prezent, este cel mai popular blockchain și a doua cea mai mare criptomonedă după Bitcoin. Va câștiga mai mult teren după o actualizare
supranumită „The Merge” care a fost implementată. Platforma are în prezent doar o „bandă” pentru efectuarea tranzacțiilor. Acest lucru poate duce la procesarea tranzacțiilor care durează mai mult când rețeaua este supraîncărcată.

3. Binance Coin (BNB)

Datorită performanței sale de-a lungul timpului, Binance Coin, numită acum BNB, s-a dovedit a fi una dintre opțiunile de investiții mai stabile. Este simbolul nativ al Binance, care este cel mai mare schimb de criptomonede din lume. Dar, în ciuda funcționalității sale extinse și a succesului monedei în proiectele Binance, BNB este considerată o investiție volatilă.

4. Cardano (ADA)

Este o platformă de blockchain și contracte inteligente. Criptomoneda sa, ADA, este descrisă ca un „intrus” în lumea volatilă a criptomonedelor. Acesta își propune să abordeze problemele de scalare și infrastructură cu care s-a luptat Bitcoin. Este nevoie de mai puțină energie pentru a finaliza o tranzacție pe Cardano, decât pe o rețea mai mare precum Bitcoin. Asta înseamnă că tranzacțiile sunt mai rapide și mai ieftine. Cardano a lansat recent o versiune de testare a unei platforme numită AdaSwap, unde dezvoltatorii pot construi aplicații financiare descentralizate. AdaSwap ar putea ridica statutul Cardano ca o rețea Web3 și ar putea crește prețul monedei sale.

5. Polygon (MATIC)

Polygon a fost creată de o echipă de dezvoltare care a contribuit semnificativ la platforma blockchain Ethereum. Polygon este concepută pentru scalarea ETH și dezvoltarea infrastructurii. Polygon benefifciază de sprijin din partea schimburilor de criptomonede Binance și Coinbase. Tokenul său, MATIC, este utilizat pentru servicii de plată, taxe de tranzacție și ca monedă de decontare.

6. Terra 2.0 (LUNA)

Blockchain-ul Terra Classic a folosit monede stabile – adică monede legate de monede fiat, cum ar fi dolarul american, wonul sud-coreean, pentru a alimenta sistemele de plată globale. Moneda sa nativă, care utilizează simbolul LUNC, a stabilizat prețurile stablecoins-urilor blockchain. Cu toate acestea, Terra s-a prăbușit la în 2022, pe fodul volatilității monedelor stabile și a nervozității generale pe piața criptomonedei.

7. Avalanche (AVAX)

Avalanche este un blockchain „layer one” relativ nou – un blockchain care îmbunătățește protocolul de bază pentru a face sistemul mai scalabil, așa cum a fost descris Binance. A fost fondat ca rival Ethereum de către Ava Labs și informaticieni de la Universitatea Cornell. Cele trei blockchain-uri individuale ale Avalanche pot valida tranzacțiile în mod independent. Acest lucru face ca Avalanche să fie scalabil și capabil să gestioneze volume mari de tranzacții – până la 6.500 pe secundă. Drept urmare, este din ce în ce mai popular printre proiectele Ethereum. În ceea ce privește moneda în sine, Bloomberg a informat că Avalanche a depășit Ethereum ca monedă de rezervă a Terra.

8. Chainlink (LINK)

Chainlink folosește o rețea descentralizată pentru a facilita interacțiunile securizate dintre blockchain și fluxurile de date externe, evenimente și metode de plată despre care dezvoltatorii speră că vor permite contractelor inteligente să devină forma dominantă de plată digitală. Un factor care lucrează în favoarea Chainlink este parteneriatul strategic cu Google, în baza căruia Google utilizează protocolul Chainlink pentru a conecta utilizatorii la serviciile sale cloud. Chainlink este și alegerea pentru noul indice de inflație al companiei financiare Truflation, construit ca alternativă la indicele prețurilor de consum.