Cele mai bune mâncăruri grecești. Te întrebi ce poți să mănânci în Grecia în timpul unei vacanțe memorabile? Descoperiți zece mâncăruri grecești preferate mai ales de turiști, pe care ar trebui să le încercați în timpul acestei vacanțe.
Cu o istorie fascinantă și peisaje superbe, Grecia este o destinație populară atât de iubitorii de istorie, cât și de cei dornici de relaxare pe plajele cu nisip ale țării.
Ce este atât de special la mâncarea în Grecia
Binecuvântată de un climat uscat și fierbinte pentru mare parte a anului, Grecia are o varietate de produse delicioase și unele din cele mai gustoase preparate culinare.
Având în vedere că fermierii greci cultivă măsline de mii de ani, nu este deloc surprinzător că măslinele sunt printre cele mai bune din lume.
Iată care sunt cele mai bune preparate din Grecia, conform 2foodtrippers.
1. Souvlaki
Souvlaki este o mâncare faimoasă. Carnea la grătar este de obicei servită pe o frigăruie. Deoarece souvlaki este disponibil atât la tarabele de pe trotuar, cât și la restaurantele din toată Grecia, vei găsi cea mai bună „carne pe băț” la Atena și pe numeroasele insule ale țării, inclusiv Mykonos, Santorini și Rhodos. În unele meniuri grecești o veți găsi cu numele kalamaki sau gyros.
A vizita Grecia fără a mânca souvlaki e ca și cum ai vizita Londra fără a mânca fish and chips.
Pentru a pregăti souvlaki, e nevoie de carne de porc, de pui și ocazional de miel.
2. Saganaki
Numit după o tigaie mică cu două mânere, saganaki este un aliment grecesc care provoacă dependență. Implică topirea brânzei până devine crocantă. Tipul de brânză variază în funcție de restaurant, cu opțiuni care includ graviera, halloumi și feta. Unele restaurante din Grecia adaugă ingrediente suplimentare, cum ar fi roșii, creveți și scoici, dar nu e o rușine să mănânci saganaki cu brânză.
Stoarceți suc proaspăt de lămâie deasupra saganaki. Sucul oferă aciditate în timp ce sporește aroma preparatului.
3. Baklava
Deși baklavaua ar fi fost inventată de asirieni în timpul Imperiului Otoman, popularitatea sa este foarte mare în Grecia, Turcia și România. Și pe bună dreptate. Gustul și aroma sa de nuci sunt inconfundabile.
Coaptă de obicei cu 33 de straturi de aluat filo, nuci și scorțișoară, miere sau sirop aromat cu apă de trandafiri, baklavaua grecească este un deliciu în fața căruia cu greu poți rezista.
4. Horiatiki
Salatele grecești cunoscute sub numele de horiatiki nu includ salată verde. În schimb, aceste salate rustice includ ingrediente locale precum roșii, castraveți, ceapă, brânză feta și măsline, stropite cu oregano, sare și ulei de măsline.
5. Musaca
Poate fi considerat cel mai popular preparat grecesc din întreaga lume. Când este servită fierbinte din cuptor, musacaua este și reconfortantă și sățioasă.
Pentru a pregăti musaca, bucătarii pun câte un strat de vinete, cartofi și carne tocată, înainte de a adăuga un strat de sos bechamel. Alte ingrediente tipice includ roșiile, ceapa, usturoiul și scorțișoara.
6. Loukomades
Loukoumades, acele gogoșele mici însiropate, datează de la primele Jocuri Olimpice din 776 î.Hr.
Loukoumades tradiționale grecești sunt bile rotunde de aluat prăjit auriu, aromate cu scorțișoară și sirop de miere. Unii presară zahăr pudră pentru o explozie suplimentară de dulceață, dar acesta este un supliment opțional.
7. Caracatiță la grătar
Restaurantele grecești servesc caracatiță la grătar. Asociați caracatița cu vin alb sau ouzo. Asigurați-vă că exclamați „Yamas” atunci când ciocniți paharele, înainte de prima înghițitură/
8. Taramasalata
Taramasalata începe cu icre curate și primește un plus de aromă din ingrediente precum uleiul de măsline și sucul de lămâie.
9. Dolmade
Dolmade sunt sărmăluțe în foi de viță. Se pregătesc și în Turcia și sunt de mărimea unei mușcături, umplute cu un amestec de orez sau de carne. Înmuiați dolmade în sos de iaurt tzatziki pentru o experiență completă culinară.
Dolmadakia sunt dolmade de dimensiuni mai mici.
10. Plăcintă cu brânză
Plăcintele cu brânză sunt o mâncare tipică grecească. Bucătarii greci folosesc aluat filo pentru a crea crusta crocantă și a umple foile stratificate cu o umplutură pe bază de feta.
Localnicii mănâncă de obicei plăcinte cu brânză la micul dejun sau ca gustare înainte de prânz.