Există și o mulțime de variabile care pot perturba somnul pe măsură ce îmbătrânim, inclusiv acele dureri de spate care nu ne dau pace. Anumite poziții de somn pot agrava sau, din contră, pot calma durerile de spate.
Deși suntem tentați să dormim în poziția fetală, crezând că astfel putem atenua durerea, există o poziție mai bună care poate calma durerile? Experții vin cu câteva sfaturi utile.
Durerile de spate reprezintă una din marile probleme care ne împiedică să avem un somn odihnitor
Cele mai bune poziții de somn dacă aveți dureri de spate. Înțelegerea somnului pe măsură ce îmbătrânești este esențială. Tiparele de somn se schimbă și ceea ce în tinerețe părea poziția ideală de somn, acum s-ar putea să nu mai fie la fel de bună.
Durerile de spate reprezintă una din marile probleme care ne împiedică să avem un somn odihnitor. Deși specialiștii spun că rezolvarea lor se poate face prin ședințe de terapie și gimnastică medicală, unii recomandă câteva poziții de dormit care ameliorează acest disconfort, scrie Exceptional.
Pe spate, cea mai bună poziție de somn când avem dureri de spate
Dormitul pe spate ajută la reducerea presiunii asupra coloanei vertebrale, spune Sammy Margo, expert în somn și fizioterapeut de la Deep Relief. „Poate promova alinierea coloanei vertebrale. Este, de asemenea, o poziție bună dacă aveți dureri de spate sau de gât”, spune ea.
Există și alte beneficii majore pentru sănătate ale dormitului pe spate și sunt, în principal, legate de gură și respirație. Dacă suferiți de apnee în somn, dormitul pe spate cea mai bună poziție pentru un somn netulburat. Dr. Shelby Harris, specialistă în medicina somnului, spune că dacă vă treziți cu dureri de spate, este indicat să schimbați poziția în care dormiți.
„Doar 8% dintre oameni dorm pe spate, deși este cea mai bună poziție pentru a lăsa corpul să se odihnească. Ne permite să evităm arsurile stomacale și să relaxăm gâtul și coloana vertebrală”, a explicat medicul.
Ea spune că e posibil să ne „antrenăm” să dormim pe spate, punând de o parte și de alta a corpului câte o pernă, iar una sub genunchi, care să ne împiedice să ne întoarcem în somn. Asta pentru că se întâmplă rar ca cineva „să doarmă neîntors”.
Dacă doriți să reduceți sforăitul, nu trebui să dormiți pe spate.
Dacă aveți arsuri la stomac, încercați să dormiți pe partea stângă
Majoritatea oamenilor spune că dormitul pe partea stângă este, în general, cel mai confortabil. Se spune că dormitul pe partea stângă aduce unele beneficii pentru sănătate. Margo susține că atunci „când dormim pe partea stângă, stomacul și sucurile gastrice rămân mai jos, în esofag”, ceea ce poate ajuta la calmarea arsurilor la stomac și a tulburărilor digestive.
„De asemenea, se reduce presiunea asupra coloanei și este modalitatea ideală de a dormi pentru femeile gravide”, explică ea. „Partea stângă este recomandată deoarece previne presiunea asupra ficatului și facilitează fluxul sanguin sănătos către corp, rinichi și inimă”, spune Margo.
Când să nu dormiți pe o parte
Dormitul pe o parte poate duce la senzație de strângere sau durere la nivelul umerilor, așa că această poziție nu este indicată pentru persoanele cu dureri de umăr, ne sfătuiește Margo.