Cele mai bune remedii pentru a scăpa de sforăit. Va scădea şi riscul de a dezvolta demenţă

Sursă: Dreamstime

Este știut că somnul profund și reparator este esențial pentru ca organismul uman să funcționeze cât mai bine. Dar și că sforăitul poate afecta serios calitatea somnului. Acesta este motivul pentru care privarea de somn, de-a lungul timpului, poate duce la o serie de probleme, inclusiv la afecțiuni legate de sănătatea mintală și a creierului.

Legătura dintre sforăit și demență

De fapt, unii cercetători susțin că sforăitul poate duce la declin cognitiv precoce, potrivit Mindbodygreen. Se pare că 50% dintre persoanele care sforăie în mod regulat se confruntă cu apneea obstructivă a somnului (OSA), o afecțiune în care mușchii din spatele gâtului nu reușesc să țină căile respiratorii deschise, ducând la întreruperi scurte, dar repetate, ale respirației.

Cercetătorii au vrut să descopere cât de puternică este legătura apneei în somn cu cogniția, așa că au studiat creierul a 27 de bărbați de vârstă mijlocie, sănătoși, cu apnee obstructivă a somnului netratată. Rezultatele? Participanții cu OSA severă au avut vigilență redusă, memorie de recunoaștere vizuală pe termen scurt și recunoaștere socială și emoțională mai scăzute decât grupul de control.

Chiar și participanții cu apnee obstructivă a somnului ușoară au avut deficite cognitive în comparație cu grupul de control, deși au avut performanțe mai bune decât cei cu o afecțiune mai gravă. Cercetătorii cred că oxigenul scăzut și dioxidul de carbon ridicat din sânge, modificările fluxului sanguin spre creier și neuroinflamația sunt cele care provoacă aceste probleme de sănătate ale creierului.

Sfaturi pentru a scăpa de sforăit

Experții susțin că trebuie să căutați un tratament profesionist pentru apneea în somn, să investiți în dispozitive orale sau să recurgeți la intervenții chirurgicale pentru a menține căile respiratorii deschise în timp ce dormiți.

În ceea ce privește stilul de viață, există tot felul de tehnici, recomandate de experți, pentru a scăpa de sforăit. Iată care sunt acestea:

1. Dormiți pe o parte!

Dacă dormiți pe spate, încercați să vă dezobișnuiți. Dormitul pe o parte deschide căile respiratorii nazale, în timp ce dormitul pe spate poate cauza blocarea sau îngustarea lor, ceea ce provoacă un sunet vibrant atunci când respirați.

2. Mergeți la culcare mai devreme

Pentru ca sforăitul să nu devină o problemă, este important să dormiți cât mai mult posibil. Somnolența vă poate relaxa mușchii gâtului și ai limbii, așa cum o face alcoolul, și poate pregăti terenul pentru sforăit.

3. Utilizați un umidificator

Aveți sinusuri blocate? Cel mai probabil vă confruntați cu o inflamație a gâtului și a nasului, care poate duce la sforăit. Iar aerul uscat nu face decât să exacerbeze orice congestie. De aceea, experții recomandă utilizarea unui umidificator pentru a vă menține gâtul și căile nazale umede și curate.

Apneea în somn poate duce la o serie de probleme, inclusiv la demență

Nu toți oamenii care sforăie suferă de apnee în somn, dar dacă sforăiți tare în mod regulat, există o șansă de 50% să aveți de-a face cu această problemă. Apneea în somn nu trebuie lăsată netratată, deoarece poate duce la o serie de probleme, inclusiv la demență.

Un risc mai mare de apnee în somn îl au supraponderalii, fumătorii și cei care consumă mult alcool. Excesul de greutate, în special în jurul gâtului, exercită o presiune asupra căilor respiratorii, ceea ce poate cauza colapsul acestuia. Fumatul poate crește cantitatea de inflamație și retenție de lichide în căile respiratorii superioare.