Ce alimente să consumăm pentru a combate mahmureala după petrecerile de Revelion?
Petrecerile de sărbători, în special Revelionul, vin deseori cu excese, iar mahmureala de a doua zi este un preț frecvent plătit pentru acestea.
Specialiștii în nutriție oferă însă soluții pentru a combate efectele neplăcute, cum ar fi durerile de cap, greața și amețelile.
Consumul moderat de alcool și prevenția deshidratării
Potrivit nutriționistului Ionuț Ignat, deshidratarea este cauza principală a mahmurelii, astfel că este esențial să alternăm alcoolul cu apă.
El a explicat pentru Observator că la fiecare pahar de alcool ar trebui să consumăm și unul de apă pentru a menține un echilibru hidric optim.
În ceea ce privește cantitatea recomandată de alcool, un bărbat de 80 de kilograme ar trebui să se limiteze la maximum cinci pahare de vin (aproximativ 800 ml) sau șase pahare de tărie (50 ml fiecare), la care se poate adăuga un pahar de șampanie pentru noaptea dintre ani.
Ce alimente ajută la recuperare
Pentru cei care s-au confruntat cu efectele mahmurelii, Ignat sugerează consumul de alimente bogate în nutrienți și electroliți.
El a indicat că o pastilă cu electroliți, o banană, ficățeii sau ouăle sunt alegeri excelente, fiind bogate în vitamine din complexul B.
De asemenea, zeama de varză, bogată în minerale și vitamine, rămâne un remediu tradițional eficient.
Recomandările medicului toxicolog Radu Țincu
Medicul toxicolog Radu Țincu a explicat și el pentru Antena 3 că toleranța la alcool variază de la o persoană la alta, în funcție de activitatea unei enzime responsabile de metabolizarea alcoolului.
El a avertizat că simptome precum tulburările de vorbire și coordonare ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru a opri consumul de alcool și a trece la hidratare.
Legat de mahmureală, medicul a subliniat că simptomele acesteia, cum ar fi durerea de cap și greața, sunt cauzate de aldehida alcoolică, un produs toxic al metabolizării alcoolului.
Pentru a le reduce, el recomandă hidratarea corectă, evitarea consumului de alcool în ziua următoare și o dietă ușoară. Fructele precum papaya și ananasul, datorită enzimelor digestive, pot contribui la detoxifiere.
Medicul a respins ideea că berea consumată după beție ar putea ajuta la ameliorarea mahmurelii, argumentând că aceasta doar suprasolicită ficatul.
„Nu are un fundament științific, chiar dacă există acest concept. Cui pe cui se scoate alcoolul nu poate fi cumva ameliorat consumul de alcool cu alt tip de alcool, pentru că nu facem decât să suprasolicităm ficatul”, a afirmat medicul.
Totodată, el a subliniat importanța consumului de alimente înainte de alcool, pentru a reduce absorbția rapidă a acestuia.
Specialiștii recomandă așadar moderația și hidratarea corespunzătoare atât în timpul, cât și după petrecere. În cazuri grave de intoxicație alcoolică, este esențial să se consulte un medic, pentru a preveni complicațiile.