Bursele scad, inflatia creste, deficitul extern este mare, piata de real estate este in declin. In aceste conditii, este cazul sa investesc in Romania? Care sunt cele mai bune, dar si cele mai proaste modalitati de a investi? Oameni de afaceri, dar si economisti au incercat sa ne prezinte cele mai profitabile solutii de investitie banilor. Sebastian Vladescu, presedintele Comisiei pentru alegerea administratorului Fondului Proprietatea si fost ministru de finante, este de parere ca cele
Bursele scad, inflatia creste, deficitul extern este mare, piata de real estate este in declin. In aceste conditii, este cazul sa investesc in Romania? Care sunt cele mai bune, dar si cele mai proaste modalitati de a investi? Oameni de afaceri, dar si economisti au incercat sa ne prezinte cele mai profitabile solutii de investitie banilor.
Sebastian Vladescu, presedintele Comisiei pentru alegerea administratorului Fondului Proprietatea si fost ministru de finante, este de parere ca cele mai bune investitii sunt cele in activitatile de productie, cu precadere in industria alimentara, agricultura pe un termen de trei – cinci ani. De asemenea, eficiente sunt si investitiile in servicii de turism, tot pe un termen de trei – cinci ani.
Omul de afaceri, Marius Ghenea considera ca cea mai eficienta modalitate de investitie este in business, atat in lansarea, cat si in dezvoltarea unuia deja existent.
Potrivit acestuia cel mai bun sector de investitie in business este cel al serviciilor – de la IT la confortul familial (curatenie, ingrijire copii). “De asemenea, investitii profitabile sunt si cele in real estate, dar pe termen lung sau investitiile in aur, bijuterii, obiecte de arta, care in timp isi cresc valoarea”, a explicat, pentru Capital.ro, Marius Ghenea.
“Depozitele bancare in proportie mare si ceva plasamente in actiuni (eventual) reprezinta cea mai sigura alegere”, a declarat Dragos Cabat, managing partner al Financial View. Potrivit acestuia, si investiile pe bursa ar reprezenta o varianta profitabila de investitie, avand in vedere ca preturile sunt relativ reduse. “Orizontul de investire. insa, trebuie sa fie unul mediu (1-3 ani), deoarece pe termen scurt este probabila continuarea unei volatilitati accentuate”, a explicat el pentru Capital.ro.
Dragos Cabat mai spune ca depozitele in lei si valuta ofera in acest moment dobanzi real pozitive (ajustate la inflatie, respectiv variatia de curs valutar) modeste. In ceea ce priveste alegerea intre lei si valuta, Cabat sustine ca si-ar imparti investitia in depozite bancare – 65% valuta si 35% lei.
Credeati ca cele mai bune variante de investitie a banilor sunt cele in banci, burse sau afaceri? Ei bine, nu! Exista o asa zisa modalitate de investitie la indemana oricui – copiii. “Cele mai bune investitii sunt cele in copii. Aceasta investitie ofera confort financiar la batranete”, a spus, pentru Capital.ro, omul de afaceri Silviu Prigoana.
Cum sa NU imi investesc banii?
Specialistii pietei au pareri diferite in ceea ce priveste modalitatile de investitie a banilor. Unele dintre cele mai proaste investitii mentionate de analisti si oameni de afaceri ar fi cele in depozite bancare pe termen lung sau cele in bursa, pe termen scurt. De asemenea, sunt si specialisti ai pietei care spun ca nu este momentul sa faci investitii in Romania.
“Eu nu as investi in Romania. Pe BVB se fac castiguri din speculatii. Jucatorii mari, companiile mari din Romania nu sunt listate la BVB. Piata de capital nu exista la noi”, a spus, pentru Capital.ro, analistul economic Ilie Serbanescu.
Dragos Cabat, managing partner al Financial View considera ca nu sunt rentabile investitiile care nu ofera lichiditate (imobiliare, depozite bancare pe termen de unul – doi ani). “Trebuie sa am acces repede la cash, sa am posibilitatea de transformare rapida in bani”, a explicat el.
Nici omul de afaceri Marius Ghenea nu recomanda investiile pe bursa, in depozite bancare sau in terenuri si proprietati aflate in zonele secundare.
In concluzie, pe termen lung, sunt rentabile investitiile in opere de arta, afaceri in sectoare cum ar fi agricultura, turism sau IT, iar pe termen scurt sunt bune investitiile in instrumente cu lichiditate mai mare (depozite si, in oarecare masura, actiuni).