Criteriile folosite de Bloomberg pentru selecţia ţărilor din acest top 10 sunt speranţa de viaţă şi costul serviciilor medicale per capita.
De ce nu este şi sistemul sanitar al SUA în top?
Chiar dacă în 2010, SUA a alocat mai mulţi bani pentru sănătate decât orice stat din lume (2,6 trilioane de dolari, adica 17,6% din PIB), cetăţenii americani au o speranţă de viaţă mai mică decât cetăţenii din ţările unde se cheltuie mult mai puţin cu sănătatea, notează experţii de la Institutul American de Cercetare şi de la Institutul de Medicină. Primul factor care sporeşte neputinţa sistemului sanitar american de a oferi îngrijire pentru cetăţeni este faptul că o mare parte dintre aceştia nu sunt asiguraţi medical şi drept urmare, au un acces limitat la îngrijiri medicale de bază şi prevenţie. De vină este şi stilul nesănătos al cetăţenilor americani, care au o prevalenţă record de bolnavi de obezitate şi pun astfel o presiune imensă pe serviciile de sănătate disponibile. Dintre toate ţările cu alocări similare de buget pentru sănătate, în SUA se consumă cele mai multe calorii per persoană, sunt cei mai mulţi consumatori de droguri, nu îşi pun centura de siguranţă şi mai ales, în cele mai multe conflicte sunt folosite arme de foc, din cauza unui regim liberal de deţinere de arme şi muniţii. Mai mult, americanii se deplasează aproape excusiv cu automobilul, ceea ce limitează mişcarea fzică atât de necesară unei vieţi sănătoase.
Iată scorurile obţinute de cele mai bune sisteme sanitare din lume:
Scor de eficiență: 92,6
Speranța de viață: 83,4
PIB-ul de sănătate cost-% pe cap de locuitor: 3,8%
Ţara cu cea mai mare speranţă de viaţă din lume, regiunea administrativă specială a Republicii Populare Chineze, Hong Kong, este pe lista celor mai bune destinații din lume care oferă asistență medicală de încredere, la prețuri accesibile.
În ciuda faptului că este considerat de unii ca fiind cea mai liberă economie din lume, sistemul de asistenţă medicală a Hong Kong-ului este dirijat şi sprijinit la nivel guvernamental, fapt care îl face atât de performant, potrivit Bloomberg.
Cu o rețea mare de opțiuni de sănătate publică și o gamă tot mai mare de spitale private, atât expatriați și localnicii au de unde alege în cazul în care au nevoie de asistență medicală și îngrijire medicală.
Aici, în spitale publice efectuează 90% dintre procedurilor medicale, în timp ce opțiunile private sunt cele mai utilizate de cei cu o situaţiematerială peste medie. De asemenea, în școli, toți elevii medicale sunt instruiți pentru a utiliza inregistrări medicale electronice.
2. SINGAPORE
Scor de eficiență: 81,9
Speranța de viață: 81,9
PIB-ul de sănătate cost-% pe cap de locuitor: 4,4%
Aici, cetățenii sunt obligați să contribuie cu un procent din salariul lor lunar în funcție de vârsta la un fond de personal pentru tratamente și cheltuieli de spital. Guvernul oferă, de asemenea, o plasă de siguranță pentru a acoperi cheltuielile.
3 . JAPONIA
Scor de eficiență : 74,1
Speranța de viață : 82,6
PIB-ul de sănătate cost- % pe cap de locuitor : 8,5 %
Aici, pacientul trebuie să plătească 30% din costurile asistenţei medicale , în timp ce guvernul plateste restul de 70% Țara controlează costurile prin stabilirea unor rate forfetare pentru orice, de la medicamente la proceduri , eliminând astfel concurența între furnizorii de asigurări .
4 . ISRAEL
Scor de eficiență : 68,7
Speranța de viață : 81,8
PIB-ul de sănătate cost- % pe cap de locuitor : 7,8 %
Bazat mai mult pe modelul european , sistemul este plătită pentru cea mai mare parte prin intermediul impozitelor pe venit. Chiar dacă israelienii plătească impozite mult mai mari decat americanii , mulți dintre cei care au primit ingrijiri medicale sub ambele prefera sistemul israelian.
Speranța de viață: 82,3
PIB-ul de sănătate cost-% pe cap de locuitor: 10,4%
6 . ITALIA
Scor de eficiență : 66,1 Speranța de viață : 82,1 PIB-ul de sănătate cost- % pe cap de locuitor : 10,4 % Serviciul Național de Sănătate din Italia oferă gratuit sau low-cost de ingrijire a sanatatii pentru toti cetatenii care contribuie la securitatea socială și familiile lor , împreună cu studenți și pensionari . Acesta prevede, de asemenea, asistență medicală de urgență pentru toți vizitatorii , indiferent de naționalitate .
7 . AUSTRALIA
Scor de eficiență : 66,0 Speranța de viață : 81,8 PIB-ul de sănătate cost- % pe cap de locuitor : 8,9 % Prin sistemul Medicare , aici se oferă acoperire și tratament gratuit la spitalele publice pentru toți cetățenii, iar la spitalele private, guvernul plătește cea mai mare parte a notei de plată ( 75 % ). 8 . COREEA DE SUD
Scor de eficiență : 65,1 Speranța de viață : 80,9 PIB-ul de sănătate cost- % pe cap de locuitor : 7,2 % Fiecare cetățean coreean care trăieşte aici este înscris automat în sistemul asigurări de sănătate. Aici, pacienţii nu au aproape niciodată de-a face cu birocrația, deoarece schimbul principal de documente se face între medic și Corporația Națională de Asigurări de Sănătate . 9 . ELVEŢIA
Scor de eficiență : 63,1 Speranța de viață : 82,7 PIB-ul de sănătate cost- % pe cap de locuitor : 11,5 %
Cetățenii elvețieni cumpără asigurări direct de la companiile de asigurări, pentru că aici nu există programe de asigurare administrate de guvern. Societățile de asigurări trebuie să furnizeze asigurare de bază pentru toți beneficiarii și nu se pot refiza acoperirea unui individ din cauza sănătăţii precare.
10 . SUEDIA
Scor de eficiență : 62,6 Speranța de viață : 81,8 PIB-ul de sănătate cost- % pe cap de locuitor : 9,6 %
Suedia are un sistem sanitar descentralizat și finanţat de contribuabili prin care furnizează servicii de asistență medicală pentru toți , indiferent de naționalitate și statut. Responsabilitatea pentru sănătate și îngrijire medicală este împărtășită de către Guvern, şi consiliile județene și centrale.