Cele mai bune țesături pentru canapele. Cu toate acestea, experții susțin că ar trebui să alegeți acele materiale care țin mai bine, durează mai mult și se pot spăla mai ușor dacă sunt pătate cu cafea sau vin roșu. Desigur, cu atât de multe opțiuni de draperii, perne sau țesături din care sunt făcute canapelele e greu de spus care pot trece mai bine proba timpului,
Un designer de interior consultat de site-ul Hunker recomandă oamenilor să aibă în vedere atât opțiunile de ordin estetic, cât și longevitatea produselor respective.
Pentru a crește rezistența la pete a țesăturilor, el recomandă să căutați acele ”opțiuni care conțin un amestec de fibre naturale și sintetice” sau materiale impermeabile, în special pentru cele cu cu trafic intens.
Cum influențează fibrele naturale și sintetice rezistența la pete pentru canapele
Cele mai comune fibre naturale folosite pentru țesăturile folosite la perdele, perne sau canapele sunt bumbacul, pielea, lâna, inul și mătasea. În afară de piele, fibrele naturale tind să fie mai absorbante decât fibrele sintetice, așa că se pot la păta mai ușor.
Pe de altă parte, pielea este rezistentă la apă, ceea ce înseamnă că va respinge lichidul mai bine decât celelalte fibre naturale. Cu toate acestea, când apare o pată pe țesătura din piele, în funcție de tipul și stratul de finisare al produsului, poate fi mai greu de scos, așa că trebuie să apelați la ajutorul unui profesionist. În plus, veți plăti o sumă destul de mare!
Fibrele sintetice folosite în textilele pentru casă includ poliester, nailon, acrilic, olefină/polipropilenă, acetat și raion/vâscoză (o fibră semisintetică derivată din pastă naturală de lemn, dar trecută prin procesare chimică). Fibrele sintetice sunt de obicei mai durabile și mai rezistente la lichide decât țesăturile din fibre naturale, adică pot fi mai ușor de curățat și rezistă mai bine la pete.
Cu toate acestea, majoritatea materialelor sintetice au și dezavantaje: textură aspră, decolorare și multe altele. Prin urmare, multe companii de tapițerie amestecă fibre naturale și sintetice pentru a crea opțiuni din ambele tipuri de fibre.
Amestecurile și straturile hidrofobe asigură o protecție bună împotriva petelor
Expertul susține că țesăturile amestecate sunt o alegere extrem de populară fiind durabile și mai ales rezistente la pete. Atunci când aceste amestecuri sunt realizate special pentru tapițerie cu trafic intens, sunt denumite ”țesături de performanță”.
Combinând fibrele naturale – cunoscute pentru frumusețea, textura și versatilitatea – cu durabilitatea și rezistența la pete ale fibrelor sintetice, puteți avea o canapea sau un fotoliu foarte ușor de curățat și întreținut.
O altă opțiune împotriva petelor o reprezintă straturile hidrofobe, cum ar fi Scotchgard, care pot fi aplicate pe o țesătură, după cumpărare, pentru a respinge lichidul. Acestea se pot aplica numai pe țesături lavabile și trebuie reaplicate în mod regulat pentru a continua să funcționeze. Deci, s-ar putea să nu fie o soluție ideală pe termen lung.
Există și opțiuni de înaltă tehnologie – dacă vi le puteți permite. Anumite companii produc țesături incredibil de moi, de performanță, care sunt aproape impermeabile la pete. De exemplu, Crypton și Sunbrella folosesc o varietate de fibre tratate cu un strat impermeabil la nivel molecular (adică durează pe toată durata de viață a țesăturii). Dar și aceste opțiuni sunt costisitoare!