Peste 400.000 de romåni îşi petrec în acest an concediul în insulele europene. Pe primul loc în topul destinaţiilor se află insulele greceşti, unde un sejur costă mai puţin de 400 de euro.

Situată în arhipelagul maltez, Gozo este singura destinaţie din Europa inclusă de revista Island în topul celor mai apreciate insule. La realizarea clasamentului s-a ţinut cont, printre altele, de condiţiile atmosferice, de preţurile din sectorul imobiliar, precum şi de numărul imigranţilor. Pentru mulţi romåni, Gozo este necunoscută, întrucåt excursiile directe către această insulă sunt inexistente. Totuşi, cei care îşi petrec concediile în Malta – iar numărul lor a crescut cu 35% în acest an – au opţiunea de a ajunge în Gozo prin intermediul unei excursii de o zi, contra sumei de 80 de euro. „Pentru iubitorii sporturilor, insulele malteze oferă nenumărate posibilităţi, precum golf, tenis, călărie, sporturi extreme, dar şi o gamă variată de sporturi nautice: iahting, surfing şi diving“, spune Florin Sfårlea, director adjunct al agenţiei Malta Travel. Anual, aproximativ 6.000 de turişti din Romånia aleg să-şi petreacă vacanţa în Malta.

Potrivit ANAT, anul acesta, peste 400.000 de romåni vor zbura cu charterele către insulele europene. Creta, Rhodos, Corfu, Tenerife, Mallorca, Santorini, Ibiza, Malta, Zakynthos (Grecia) şi Cipru sunt cele mai solicitate destinaţii. Dar mai sunt cåteva mii de turişti care pleacă pe cont propriu în Sicilia, Madeira (Portugalia) şi Coasta Dalmată (Croaţia).

De trei ori mai mulţi turişti străini în paradisurile greceşti

Reprezentanţii agenţiilor de turism au păreri diferite atunci cånd sunt întrebaţi care este insula pe care ar recomanda-o fără să ezite. Unii nominalizează Sardinia, deşi pachetele turistice våndute anul trecut către această destinaţie nu au depăşit cifra de 1.000. „Marea este de un albastru strălucitor, iar plajele, unice. Tot aici se pot practica sporturi nautice, printre care scufundarea şi windsurfing-ul“, detaliază Cosmina Vladu, director al ageţiei Prestige Tours. În sezonul 2008, numărul estimat al turiştilor romåni care se vor îndrepta spre această destinaţie este de 1.500-2.000.

Estimările agenţiilor arată că aproximativ 1.000 de romåni pleacă pe cont propriu în Sicilia, destinaţie accesibilă datorită curselor low cost. Însă specialiştii apreciază că Santorini merită aurul la categoria cea mai frumoasă insulă europeană. „Este cea mai frumoasă şi spectaculoasă insulă a Greciei, dar, în acelaşi timp, şi cea mai scumpă“, afirmă Ioana Petrea, reprezentant al agenţiei Butterfly. O altă insulă grecească, de data aceasta Mykonos, întruneşte toate calităţile destinaţiei ideale, crede Cristian Pandel, director general al agenţiei Christian Tour. „Insula reflectă o adevărată paletă de culori, de la albul orbitor al caselor pånă la albastrul strălucitor al acoperişurilor, completate de plajele aurii dantelate de valurile mării“, descrie acesta atmosfera locală. Anul acesta au vizitat insulele greceşti 250.000 de turişti, faţă de numai 70.000 anul trecut.
Deşi apreciate, insulele Baleare şi Canare cer un buget de minimum 600 de euro pe sejur. „În insulele din Spania au mers, în 2007, aproximativ 25.000 de romåni, iar pentru anul acesta estimăm că numărul lor va creşte la 34.000“, spune Cristian Pandel.

Şi Coasta Dalmată începe să cåştige teren: cåteva sute de romåni au călătorit în acest sezon în cea mai frumoasă regiune a Croaţiei. Alte destinaţii către care se îndreaptă aproximativ 2.000-3.000 de turişti din Romånia sunt Cipru, respectiv insula portugheză Madeira, care primeşte anual circa 1.000 de romåni.

119-17406-33cristianpandel32.jpg«În insulele din Spania au mers, în 2007, aproximativ 25.000 de romåni, iar pentru anul acesta estimăm că numărul lor va creşte la 34.000.»
Cristian Pandel, director general al agenţiei Christian Tour

Cåt costa un sejur in insule

CRETA Şapte nopţi cazare cu demipensiune, la un hotel de patru stele, costă 526 de euro. În preţul menţionat este inclus transportul cu avionul, precum şi transferul de la aeroport la hotel (ofertă Marshal)

RHODOS În plin sezon, cazarea la un hotel de trei stele costă 420 de euro. Pentru demipensiune se plătesc zece euro în plus pe zi (ofertă Butterfly)

CORFU Pentru opţiunea cu autocarul pot opta pentru un sejur de şase nopţi pentru suma de 139 de euro + 299 lei. Oferta include cazarea la un hotel de trei stele, cu mic dejun inclus (ofertă Europa Travel)

TENERIFE Preţul unui sejur de şase nopţi la un hotel de patru stele este de 525 de euro + 130 de euro de persoană reprezentånd taxele. Sunt incluse în preţ transportul cu avionul, transferurile, precum şi două mese pe zi (ofertă Prestige)

MALLORCA În plin sezon se scot din buzunar pånă la 927 de euro pentru cazare la hotel de patru stele, cu demipensiune (ofertă J’Info Tours)

SANTORINI Şapte nopţi cazare la un hotel de trei stele cu demipensiune costă aproximativ 600 de euro în sezon, beneficiind în aceşti bani şi de traversarea cu naveta rapidă (ofertă Select Travel)

IBIZA Şapte nopţi la un hotel de trei stele costă 485 de euro + 75 de lei. Nu sunt incluse taxele de aeroport, care se ridică la 105 euro de persoană (ofertă Paralela 45)

MALTA Un sejur costă 355 de euro la un hotel de două stele. Sunt incluse transportul şi transferurile (ofertă Malta Travel)

ZAKYNTHOS Preţurile pornesc de la 349 de euro de persoană, incluzånd transportul cu avionul şi cazare şapte nopţi la trei stele (ofertă Christian Tour)

CIPRU Un sejur de şapte nopţi la un hotel de două stele se ridică la 435 de euro incluzånd şi transportul, asistenţă turistică şi transferurile (ofertă Butterfly).

Top 10 insule europene

Potrivit revistei Conde Nast Traveller, în primele zece insule europene, patru sunt greceşti. Nici Italia nu e mai prejos, dar romånii nu călătoresc încă în Capri sau Sardinia.

Destinaţie Punctaj
1. Mykonos 77,4
2. Madeira 74,8
3. Capri 74,2
4. Sicilia 71,9
5. Creta 71,6
6. Mallorca / Insulele Baleare 71,2
7. Hvar / Coasta Dalmată 70,4
8. Rhodos 69,1
9. Sardinia 68,6
10. Corfu 67,9
Sursa: Conde Nast Traveller