Până nu demult, activitatea teraselor era una destul de rudimentară: foarte intensă în sezonul cald, însă ceva mai slabă în sezonul rece. De obicei, soluțiile de acoperire sau închidere care scoteau potențialul maxim dintr-o terasă într-o anumită perioadă sau sezon nu aveau randament la fel de bun tot anul. Însă, odată cu trecerea timpului, au apărut o varietate mare de soluții adaptabile pentru orice anotimp, pentru ca terasele să aducă profit administratorilor indiferent de vreme.

Astfel, au luat naștere concepte precum terasele All Seasons amenajate cu pergole retractabile și închideri din sticlă glisantă. Împreună, acestea aduc spațiilor exterioare o flexibilitate mai mare, funcționalitate, confort celor care le utilizează (fie ei utilizatori economici, sau utilizatori rezidențiali/privați) și durabilitate. 

Cum să construiești o terasă confortabilă? Iată lista cu idei de reamenajări

În rândurile anterioare ai regăsit un concept nou: pergole retractabile. Dar, în ce constau acestea și cum contribuie la confortul teraselor?

Ideea nr. 1: Acoperirea terasei cu o Pergolă retractabilă

O pergolă retractabilă este ceva mai mult decât un simplu acoperiș pentru terase. Este o construcție ușoară, dar rezistentă, care se adaptează schimbărilor meteo. 

Realizat cu structură de aluminiu extrudat vopsită în câmp electrostatic, acest tip de construcție pentru terase a devenit destul de popular și în România. Împreună cu acoperișul retractabil din membrană PVC sau lamele de aluminiu, aceste pergole retractabile protejează terasele anexate clădirilor și pe cele independente.

Cu structură prinsă de un perete de sprijin sau total independentă de o clădire, pergolele retractabile țin vântul, soarele puternic, ploaia și zăpada în afara teraselor. Sunt acționate electric, cu control prin telecomandă sau aplicație mobilă, ceea ce face mult mai facilă utilizarea lor.

Cum funcționează, de fapt?

Acoperișul retractabil al acestor pergole are o funcționalitate aparte față de alte soluții de acoperire pentru terase. Căpriorii structurii de aluminiu au integrate șine de rulare pentru ca membrana să se retragă dinspre și spre peretele de sprijin (dacă acesta există). În cazul pergolelor cu structură independentă, acoperișul se poate retrage atât spre una din laturi cât și spre centrul construcției, în funcție de modelul de pergolă ales. 

Spre exemplu, în portofoliul uneia dintre companiile care activează în acest domeniu – Sun Leader, se pot regăsi următoarele variante de pergole retractabile:

  • Pergole Flat, cu prindere de un perete de sprijin și căpriorii acoperișului drepți
  • Pergole Spline, cu prindere de un perete de sprijin și căpriorii acoperișului curbați
  • Pergole Vault, cu structură independentă și acoperiș în formă de semilună
  • Pergole Bioclimatice, cu lamele de aluminiu, prinse de un perete de sprijin sau cu structură independentă
  • Pergole tip City cu prindere în consolă, potrivite teraselor de mici dimensiuni
  • Pergole tip Harmony cu structură independentă, ideale pentru spații de evenimente și terase de dimensiuni foarte mari.

Ideea nr. 2: Închiderea terasei cu sticlă glisantă

Ca și completare a acestor pergole retractabile inovative, vin închiderile laterale cu sticlă glisantă pentru terase. Atunci când vorbim despre confort pe terasă, fiecare aspect trebuie gândit în detaliu – în special închiderea cu sticlă a spațiului.

Pentru ca o terasă să fie confortabilă în orice anotimp, este de preferat ca închiderile laterale să nu fie complet fixe, sau pereții laterali să aibă deschidere și spre exterior. În acest sens, sistemele cu sticlă glisantă sunt una din cele mai bune alegeri. Făcute pentru a deschide spațiile oricând, la nevoie, dar și pentru a păstra terasa caldă și primitoare, acestea constituie un mare avantaj: prelungesc sezonul de utilizare a teraselor!

Astfel, atât terasele comerciale cât și cele rezidențiale devin locul perfect de relaxare atât vara cât și iarna.

Și în cazul acestor sisteme există câteva variante de luat în calcul:

  • Sisteme glisante cu acționare manuală. Acestea, practic, se pot culisa manual pe șine, retrăgându-se în lateral (pe orizontală)
  • Sisteme culisante cu acționare electrică, tip Balustradă. Se mai numesc și sisteme ghilotină, iar în cazul acestora culisarea se face pe verticală. Posibilitatea formării unei balustrade de sticlă în partea inferioară reprezintă un avantaj în cazul delimitării spațiilor pe terasă
  • Sisteme culisante cu acționare electrică, care permit trecerea. În România, Sun Leader este singurul furnizor al acestor sisteme. Acestea sunt recomandate la terase unde se dorește trecerea facilă dintr-o zonă în alta.

Bineînțeles, o terasă potrivită pentru iarnă nu este completă fără o încălzire adaptată spațiului. Chiar dacă toate aceste sisteme oferă protecție, confort și o priveliște pe măsură, relaxarea supremă vine și cu o atmosferă caldă.

Date fiind toate aceste variante inovative de amenajare a teraselor, tu cum vezi terasa ideală? Există? Poate informațiile de mai sus te vor ajuta să vezi cum pot fi construite cele mai confortabile terase de iarnă, și îți completează lista cu idei de reamenajări…