Raportul publicat în cursul zilei de luni de un ONG britanic prezintă efectele fără precedent ale schimbărilor climatice asupra omenirii. Mai exact, potrivit sursei citate, cele mai costisitoare zece catastrofe meteorologice din 2021 au provocat pagube ce au depăşit în total 170 de miliarde de dolari, o cifră în creştere faţă de 2020.
Totodată, autorii raportului trag un semnal de alarmă menționând că aceste pagube reflectă impactul tot mai mare al încălzirii climei, notează DPA. În ceea ce privește bilanțul victimelor, pe lângă cel material, potrivit raportului anual al Christian Aid, cele 10 dezastre au provocat de asemenea cel puţin 1.075 de morţi şi strămutarea a peste 1,3 milioane de persoane.
Amintim faptul că, în 2020, valoarea pagubelor economice ale celor mai costisitoare 10 evenimente meteorologice a fost semnificativ mai mică. Mai exact, aceasta a fost calculată la aproape 150 de miliarde de dolari de către acest ONG. În acest sens, specialiștii subliniază că majoritatea evaluărilor „se bazează exclusiv pe daunele asigurate, ceea ce sugerează costuri reale şi mai mari”.
Trebuie menționat faptul că acest clasament economic realizat de ONG-ul britanic se referă doar la catastrofele ce au avut loc în ţările bogate, cu infrastructuri bine dezvoltate şi mai bine asigurate. Pe de altă parte, sursa citată aminteşte că „unele dintre cele mai devastatoare fenomene meteo extreme din 2021 au lovit ţările sărace, care au contribuit puţin la cauzele schimbărilor climatice” şi unde majoritatea pagubelor nu sunt asigurate.
Un exemplu în acest sens îl reprezintă inundațiile din Sudanul de Sud, al căror cost economic nu a putut fi evaluat, însă se cunoaște foarte bine că acestea au afectat aproximativ 800.000 de oameni, aminteşte Christian Aid.
Cea mai costisitoare catastrofă din lume
În ceea ce privește cea mai costisitoare catastrofă, este vorba despre fost Furtuna Ida, care a avut loc la sfârşitul lunii august/începutul lui septembrie și care a provocat în special inundaţii la New York, cu costuri economice estimate la 65 miliarde de dolari.
Pe locul doi se situează inundaţiile din iulie în Germania, Belgia şi ţările vecine, care au înregistrat pierderi de 43 miliarde de dolari. Următoarea catastrofă naturală este furtuna de iarnă Uri în Statele Unite, cu un val de frig până în Texas, ce a afectat în special reţeaua electrică şi a provocat pagube de 23 de miliarde.
O a patra catastrofă a depăşit daune de 10 miliarde de dolari, inundaţiile din provincia Henan în China în iulie, la un cost de 17,6 miliarde de dolari. Următoarele locuri sunt ocupate de inundaţiile din Columbia Britanică, din luna noiembrie, cu un impact de 7,5 miliarde, valul de frig de la sfârşitul lunii aprilie din Franţa (5,6 miliarde), care a devastat podgorii prestigioase, ciclonul Yaas în India şi Bangladesh (mai, 3 miliarde), taifunul In-Fa în China (iulie, 2 miliarde), inundaţiile din Australia (martie, 2,1 miliarde) şi ciclonul Tauktae în India şi Sri Lanka (mai, 1,5 miliarde).
Amintim faptul că în urmă cu o săptămână, reasiguratorul la nivel global Swiss Re a publicat o estimare globală a costului dezastrelor naturale în 2021 în lume, evaluat la aproximativ 250 miliarde de dolari, în creştere cu 24% faţă de 2020.
Efectele încălzirii globale
„Costurile schimbărilor climatice au fost mari în acest an”, a comentat într-un comunicat Kat Kramer, responsabilă pentru politica privind clima la Christian Aid şi autoare a raportului.
Trebuie menționat faptul că aceste catastrofe meteorologice au existat din totdeauna, însă din cauza schimbărilor climatice generate de activitatea umană, impactul și frecvența acestora este amplificată, avertizează oamenii de știință
Raportul publicat evidențiază și faptul că încălzirea globală va provoca în continuare furtuni, dar și taifunuri în Pacific sau cicloni în Oceanul Indian fenomene mult mai extreme.
Amintim și de bilanțul tragid din Europa provocat de inundațiile din Germania, Belgia, Ţările de Jos şi Luxemburg. Conform raportului, acestea ce au ucis cel puţin 240 de persoane şi au costat peste 43 de miliarde de dolari, ele find cauzate foarte probabil de schimbările climatice, au estimat oamenii de ştiinţă, notează DPA.
Totodată, raportul Christian Aid mai menționază că 15 dintre cele mai grave fenomene meteo extreme, inclusiv inundaţii, furtuni şi secete în acest an, care au provocat morţi şi strămutare forţată de persoane în întreaga lume, precum şi mari cheltuieli financiare. În concluzie, rapoartul arată că 10 dintre fenomenele meteo extreme costă fiecare peste 1,5 miliarde de dolari.