Deși nu au existat suficiente studii pe termen lung care să demonstreze că radiațiile telefoanelor mobile nu au efecte adverse asupra oamenilor, au fost publicate numeroase cercetări care arătau o posibilă legatură cu îmbolnăvirile de cancer.
Prin urmare, în epoca dependenței de tehnologie și mai ales de ecranele telefoanelor, avem miotive întemeiate să ne temem de potențialele riscuri de cancer din cauza utilizării telefonului mobil? Explicația o oferă Slashgear.
CDC, FDA și Institutul Național al Cancerului sunt de acord că nu există dovezi științifice clare care să lege expunerea la radiațiile de radiofrecvență generate de telefoanele mobile de cancer sau de orice altă problemă de sănătate.
Potrivit Bank My Cell, în mai 2022 existau 6,648 miliarde de smartphone-uri în lume. Numărul total de telefoane mobile (inclusiv telefoane „proaste”) la nivel global este și mai mare, cu 7,26 miliarde de utilizatori, reprezentând 91,54% din populația totală.
Conexiunile celulare IoT sunt chiar mai mari, fiind de 10,57 miliarde. În această lume hiperconectată, americanii își verifică smartphone-urile de 96 de ori pe zi, adică aproximativ o dată la 10 minute.
Odată cu intensificarea rapidă a utilizării smartphone-urilor, furnizorii de servicii wireless au început să lucreze la lansarea rețelelor 5G în întreaga lume.
Acest lucru a stârnit îngrijorări din partea autorităților guvernamentale din multe state americane cu privire la potențialele consecințe asupra sănătății. Orașele Portland, Louisiana și Bay Area au adoptat rezoluții care încearcă să clarifice posibilele riscuri.
Dacă însă vă temeți că smartphone-urile pot duce la probleme de sănătate pe termen lung, acum există o veste bună: rapoarte științifice și autorități din domeniul sănătății spun că nu există dovezi care să lege tehnologia telefoanelor de cancer.
Anunțul făcut de CDC și Institutul Național al Cancerului
Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (CDC), FDA și Institutul Național al Cancerului afirmă că nu există dovezi științifice care să lege expunerea la radiațiile de radiofrecvență generate de telefoanele mobile de cancer sau de orice altă problemă de sănătate.
Institutul Național al Cancerului susține chiar că nu s-a înregistrat o creștere a cazurilor de cancer cerebrale sau al sistemului nervos central de când au fost adoptate smartphone-urile.
Organizația avertizează, de asemenea, că studiile care alertează cu privire la o creștere fără precedent a cancerului „nu sunt în concordanță cu datele de incidență” ba chiar sunt părtinitoare.
„Dovezile de până acum sugerează că utilizarea telefonului mobil nu provoacă cancer cerebral sau alte tipuri de cancer la oameni”, spune Institutul Național al Cancerului.
Nu există o bază științifică care să lege apariția cancerului de telefoanele mobile
CDC precizează că telefoanele mobile emit radiații cu radiofrecvență (RF), care este diferită de alte tipuri de radiații (cum ar fi razele X, care sunt dăunătoare).
În timp ce Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului (IARC) a clasificat radiația RF drept „posibil cancerigen uman”, CDC dă asigurări că nu există o bază științifică care să lege apariția cancerului de telefoanele mobile.
Există totuși un risc, avertizează Institutul Național al Cancerului
Un studiu guvernamental realizat de Programul Național de Toxicologie (NTP) în 2018 a atras atenția la nivel mondial prin investigarea efectelor radiațiilor telefonului mobil asupra șoarecilor și șobolanilor.
FDA a reacționat la concluziile studiului, explicând că cercetătorii au expus șobolanii masculi la niveluri de energie cu radiofrecvență la „niveluri mult mai mari decât standardul actual de siguranță” folosit în industrie.
„Nivelurile și durata expunerii la radiațiile cu radiofrecvență au fost mult mai mari decât cele experimentate de oameni chiar și cu cel mai înalt grad de utilizare a telefonului mobil”, a precizat FDA.
„Cel mai mare risc pentru sănătate asociat utilizării telefonului mobil rămâne însă vorbitul la telefon în timpul șofatului, numărul accidentelor de circulație crescând în mod alarmant”, notează Institutul Național al Cancerului.