În primele zece luni ale acestui an, piaţa bunurilor de larg consum (FMCG) a crescut atât cantitativ (cu 13%), cât şi valoric (22%), comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Creşterea cantitativă a pieţei de FMCG a fost determinată, în primul rând, de categoriile „băuturi“ (cu 18%) şi „produse nealimentare“ (14%). Ca valoare a vânzărilor, cel mai dinamic segment a fost cel al băuturilor (30%).

„Acest segment a reuşit nu doar să îşi menţină poziţia de lider, ca volum al vânzărilor (deţine 44,8% din totalul pieţei de FGCM), ci şi să detroneze, de pe prima poziţie, categoria produselor alimentare, din punct de vedere valoric“, explică Marius Căluian, general manager MEMRB România şi Republica Moldova. „Dacă până anul trecut vorbeam de o piaţă a băuturilor care stagna, anul 2007 a adus o creştere a volumului de vânzare, creştere datorată, în principal, categoriilor bere, şampanie, vermut, vin şi, mai ales, whisky. Referitor la grupa băuturilor nealcoolice, toate segmentele au crescut, cu excepţia celui reprezentat de cafea, care a scăzut uşor, cu 2%, în canalul off-premise“, menţionează Marius Căluian.

Grupa produselor alimentare – a doua, ca importanţă, în totalul pieţei de FMCG – a avut o evoluţie mai lentă, pierzând chiar câte două puncte procentuale, ca volum al vânzărilor şi ca valoare a acestora. Cel mai mult au scăzut segmentele reprezentate de produsele pe bază de grăsime (cu 8%) şi cel al dresingurilor (cu 3%).

În ceea ce priveşte piaţa produselor nealimentare, categoria produselor cosmetice şi de îngrijire personală a înregistrat cea mai mare creştere a numărului de unităţi vândute (cu 19%). Analizând din aceeaşi perspectivă grupa detergenţilor, constatăm o scădere cu 2%, situaţie ce poate fi explicată prin orientarea consumatorilor către pachete de dimensiuni mai mari, dar a crescut ca valoare, cu 17%.

Ca tipuri de magazine, supermarketurile şi hipermarketurile au fost canalele de vânzare cele mai dinamice, atingând o cotă de 26%, în volum, şi 27%, în valoare, în cadrul pieţei de FMCG. Alimentara mică, adică magazinul cu o suprafaţă de până în 20 de metri pătraţi, reprezintă în continuare cel mai important punct de vânzare a bunurilor de larg consum, dar cota sa de piaţă scade, de la an la an.

Un consumator mai sofisticat

83-9650-13studiudepiata52.jpgÎn 2007, şi alte pieţe, în afara FMCG, au cunoscut creşteri importante, chiar spectaculoase. Serviciile financiare, de exemplu, sunt în continuare „pe val“, în special datorită creşterii semnificative a apetitului românilor pentru credite. O mutaţie interesantă s-a observat în ceea ce priveşte preferinţa pentru credite de nevoi personale, în detrimentul celor de consum. „Aceasta arată un început de maturizare a pieţei de profil şi o creştere a nivelului de sofisticare a consumatorului“, afirmă Daniel Enescu, general manager la Daedalus Consulting.

Cât priveşte piaţa construcţiilor, în 2007, a continuat trendul favorabil din 2006, lucru datorat cererii, care
s-a dovedit a fi mult mai mare decât oferta, atât în sectorul rezidenţial, cât şi în cel comercial şi de spaţii de birouri. „Pentru noi, cel mai dinamic sector a fost retailul, având avantajul că realizăm o serie de studii unice, cum ar fi cele de dezvoltare, care sunt foarte utile acestui sector“, precizează Lăcrămioara Laura Voinea, managing director la MEDNET Marketing Research Center.

În opinia lui Alice Mihai, business development director la ISRA Center Marketing Research, ca dinamică, însăşi piaţa pe care operează compania ei, pe ansamblu, a crescut foarte mult. În ceea ce priveşte solicitările din partea clienţilor, segmentul farmaceutic a investit considerabil în cercetarea de piaţă, în anul 2007.

83-9651-13_mariuscaluian_52_c.jpg«În acest an, categoria băuturilor a devenit liderul pieţei de FMCG, atât ca volum, cât şi ca valoare a vânzărilor.»
Marius Căluian, general manager MEMRB România şi Republica Moldova