Cele mai eficiente moduri de a opri formarea condensului pe ferestre în timpul iernii. Pe lângă temperaturi scăzute, zile din ce în ce mai scurte și mai mult timp petrecut în casă, unul dintre cele mai neplăcute aspecte ale iernii este condensul care se instalează pe ferestre.
Condensul se formează datorită umidității prezente în aer, adică atunci când aerul nu mai are capacitatea de a absorbi cantitatea de apă sub formă de vapori în încăpere.
Metode diferite de combatere a condensului
Temperatura la care se produce efectul de condens este denumit și punctul de rouă. Umiditatea se va depune pe corpurile mai reci din încăpere. În timpul sezonului rece, tâmplăria de exterior este locul prielnic formării condensului.
Există metode diferite de combatere a condensului. Homesandgardens arată care sunt cele mai bune soluții dacă vreți să eliminați condensul.
1. Ștergerea geamurilor cu o rolă de prosop de hârtie
Tot ce trebuie să faceți pentru a încerca această metodă este să ștergeți condensul de pe geamuri folosind o rolă de prosop de hârtie de bucătărie sau o cârpă reutilizabilă. Dacă optați pentru cârpe din microfibră, asigurați-vă că le spălați și le uscați ulterior pentru a evita răspândirea sporilor de mucegai în casă.
Este ușor de excutat și foarte eficientă, dar are un mare dezavantaj: nu poți șterge geamurile în fiecare zi în acest fel. În plus, adesea, noaptea, condensul revine.
2. Aprinderea unei lumânări pe pervazul ferestrei
O lumânare parfumată aprinsă pe pervaz iluminează totul feeric. Pe unele rețele de socializare unii susțin că, în acest fel, poate fi ținut sub control condensul de pe geamuri.
Din păcate, ca de fiecare dată, nu tot ce circulă pe social media este literă de lege și funcționează. Unii susțin că au încercat acest truc dar nu au văzut niciun progres. Lumânarea aprinsă pe pervaz a avut efect zero. Ba chiar au avertizat că lumânare, lăsată nesupravgheată, poate fi un pericol.
3. Deschiderea ferestrelor
Ventilația pare să fie unul dintre cele mai bune răspunsuri la reducerea umidității din casă.
Puteți deschide ferestrele pe care există condens și, după o jumătate de oră, veți observa că acesta a început să dispară. Ideal ar fi să nu opriți căldura din casă în acest răstimp.
Pentru a reduce și a elimina definitiv condensul din casă, trebuie să reduceți cantitatea de vapori de apă din aer, astfel încât umiditatea relativă a aerului din încăperi să se încadreze în intervalul valorilor normale, între 30% și 50%. Puteți face acest lucru folosind un sistem de dezumidificare.
4. Așezați un absorbant de umiditate pe pervaz
Absorbantele de umiditate vin în difetite forme. Lăsat aproximativ o oră pe pervaz, absorbantul a dus la eliminarea condensului de pe geamurile de sticlă.
După o săptămână de testare a dispozitivului, se va observa o scădere semnificativă a cantității de condens pe geamuri, iar lichidul se va adună în recipient.
Această metodă ajută eficient la rezolvarea problemei, chiar dacă arată cam inestetic. Bob Von Hayden, expert în încălzire, adaugă:
„Plasarea unui absorbant de umiditate pe pervazul ferestrei este eficientă, dar e nevoie de mai multe pentru a combate condensul în toată casa și pot fi și inestetice”.
Deși ștergerea geamurilor este utilă în lunile de toamnă, iarna, când condensul revine pe tot parcursul zilei, această metodă nu este cea mai bună soluție.