Cele mai fericite țări din Uniunea Europeană. Cetăţenii UE sunt, în general, mulţumiţi de viaţa lor, deoarece nivelul de satisfacţie al persoanelor care au 16 ani sau peste această vârstă este, în medie, de 7,3 din 10, conform datelor Eurostat.
Finlandezii, cei mai fericiți, urmați de belgieni și de români
Finlanda ocupă primul loc cu 7,8, urmată de Belgia, Austria, România și Slovenia, toate cu 7,7.
Bulgarii, cei mai nefericiți cetățeni din UE
Bulgarii se află la coada clasamentului, cu un scor de doar 5,9, indicând o satisfacție scăzută a vieții. În același timp, țări nordice precum Danemarca și Suedia, recunoscute anterior pentru nivelurile lor ridicate de fericire, au înregistrat scăderi semnificative ale gradului de satisfacție.
În Danemarca, scorul a scăzut de la 8,0 la 7,5, iar în Suedia, de la 7,9 la 7,5 în ultimul deceniu.
Danemarca (de la 8,0 la 7,5) și Suedia (de la 7,9 la 7,5) au înregistrat cele mai mari scăderi ale nivelurilor de satisfacție în ultimul deceniu.
Dimpotrivă, țările care au înregistrat cele mai semnificative creșteri ale satisfacției cu viața sunt Cipru (de la 6,2 la 7,5), Bulgaria (de la 4,8 la 5,9), Estonia (de la 6,5 la 7,2), Slovenia (de la 7,0 la 7,7) și Grecia (de la 6.2 la 6.9).
În acest sondaj, oamenilor li s-a cerut pur și simplu să-și evalueze satisfacția privind viața, pe o scară de de la 0 la 10.
UE lucrează la o definiție mai complexă a fericirii, care se extinde dincolo de scorurile obișnuite ale PIB-ului.
Recent, Comisia a identificat criterii „8+1” pentru a defini calitatea vieții: condiții materiale de viață, cantitatea și calitatea locurilor de muncă, sănătatea, educația, timpul liber și interacțiunile sociale, siguranța economică și fizică, guvernanța și drepturile de bază, mediul de viață și, în sfârșit, experiența generală a vieții, informează Euronews.
Scopul studiului Eurostat
Eurostat a declarat că sondajul său are ca scop “să surprindă tendințele în ceea ce privește bunăstarea subiectivă a cetățenilor europeni”, menționând că “cetățenii UE au avut tendința de a fi destul de mulțumiți de viața lor în general, raportând o medie de 7,1 puncte din 10”.
Oficiul a precizat că factori precum nivelul de educație, familia și stabilitatea financiară au avut un impact asupra satisfacției generale a respondenților la sondaj cu privire la viața lor, mai degrabă decât simpla bogăție.
“Este interesant faptul că unele țări asociate cu niveluri scăzute ale veniturilor în trecutul recent, cum ar fi România și Polonia, se numără printre țările în care satisfacția în viață este cea mai ridicată, ceea ce arată complexitatea relației dintre bunăstarea subiectivă și bunăstarea economică”, a declarat Eurostat.