Puține locuri din lume sunt mai liniștitoare și mai plăcute decât o grădină frumoasă în care atât culorile, cât și parfumul te îmbie la visare. E imposibil să nu simți o „încărcare a bateriilor” atunci când ești înconjurat de flori, fântâni și sunete ale naturii, mai ales atunci când grădina cu pricina se află în mijlocul sau foarte aproape de o aglomerare urbană. Nu este vorba doar de o „impresie”. Conform Huffington Post, studiile Universității din Michigan au demonstrat că vizitarea unui parc dendrologic sau a unei grădini botanice pot îmbunătăți simțitor memoria și concentrarea. Prin urmare, deși pare un lucru banal, o plimbare săptămânală într-un parc plin de flori nu este doar plăcută, ci și indicată. Mai ales pentru cei care își petrec cea mai mare parte a timpului în orașe aglomerate subjugate de poluare chimică și fonică. Pentru cei care nu sunt încă suficient de încrezători în efectele benefice ale unei plimbări printr-o grădină plină de flori avem un clasament cât se poate de subiectiv, e drept, al celor mai frumoase grădini din lume.
Château de Versailles
Conform celor de la National Geographic, parcul palatului din apropierea Parisului este cel mai frumos din lume. Desigur, există și alte opinii care susțin că faimoasa grădină botanică Kirstenbosch din Africa de Sud ar fi „Raiul pe Pământ”. Revenind la Versailles, pe lângă frumusețea palatului construit parțial în 1624 la solicitarea lui Ludovic al XIII-lea, regele Franței, și extins gradat între 1632 și 1710, zona de vest a domeniului regal cuprinde nu mai puțin de 800 de hectare de teren, în mare parte organizate în ceea ce specialiștii numesc „jardin à la française”. Acest concept pus la punct de arhitectul peisagist André Le Nôtre pentru Ludovic al XIV-lea are la bază simetria și principiul de a impune o ordine foarte exactă a culturilor și naturii sălbatice. Datele Ministerului francez al Culturii arată că, anual, nu mai puțin de șase milioane de persoane vizitează domeniul, mulți dintre aceștia revenind periodic. Și nu este vorba doar de francezi, ci, mai ales, de vizitatori străini din alte colțuri ale lumii.
Organizată pe zone, imensa grădină de la Versailles a avut nevoie de-a lungul istoriei sale de cinci replantări majore, fiecare modificând parțial aspectul. Un detaliu mai puțin cunoscut despre grădinile și iazurile din această arie este lipsa din zonă a unei cantități suficiente de apă pentru a susține întreaga floră. Încă din vremea lui Ludovic al XIV-lea au fost construite rezervoare și apoi chiar turnuri de apă pentru a iriga întregul domeniu. Chiar și în zilele noastre apa este o problemă majoră în întreținerea domeniului Versailles. Vizitarea întregului domeniu costă circa 18 euro.
Kirstenbosch
Dacă în cazul grădinilor de la Versailles este vorba despre o frumusețe organizată, realizată în proporție covârșitoare de mâna omului, la o aruncătură de băț de Cape Town, în Africa de Sud, se găsește exact opusul. Cea mai frumoasă grădină botanică din lume poartă numele Kirstenbosch și este un diamant al florei indigene și al vieții sălbatice. Istoria acestui colț de Rai începe prin 1660, când colonia olandeză din zonă a plantat migdali și mărăcini pentru a asigura o oarecare protecție a ariei. Grație acestei perdele de protecție, animalele nu au putut distruge în totalitate flora. Primul care a pus însă bazele unei grădini botanice a fost Henry Harold Pearson, un profesor de botanică de la Universitatea din Cambridge, care a sosit în Africa de Sud pentru a prelua postul de președinte al Catedrei de botanică de la South African College, actuala Universitate din Cape Town. Pe 1 iulie 1913, la solicitarea lui Pearson, autoritățile au decis alocarea sumei de 1.000 de lire sterline pentru protejarea zonei.
Kew Gardens
Grădinile Kew dețin recordul mondial pentru cea mai mare colecție de plante cu flori. Nu mai puțin de 30.000 de soiuri de plante sunt adăpostite în acest parc din suburbiile Londrei. Deși nu mulți români cunosc acest detaliu, Kew Gardens este una dintre principalele atracții ale Londrei, mai ales că, în afara grădinii fenomenale, la fața locului poate fi găsită o bibliotecă în rafturile căreia sunt adăpostite 750.000 de volume și 175.000 de fotografii, picturi și desene ale unor plante, multe dintre ele dispărute. Istoria celor 121 de hectare acoperite cu plante începe, scriptic, în 1759, însă primele referiri la acest Paradis apar încă din vremurile lordului Capel John din Tewkesbury. Din 1847, Grădinile Kew au propria lor poliție. În afara imensei bogății florale, printre atracțiile de la Kew se numără „Treetop walkway”, o pasarelă metalică aflată la înălțimea de 18 metri, de pe care pot fi observate atât florile de la sol, cât, mai ales, cele din copaci, „Sackler Crossing”, un pod realizat din granit şi broz care traversează lacul, dar, mai ales, serele cu tematici diferite.
Brooklyn Botanic Garden
O altă minune a lumii în materie de flori este Grădina Botanică din Brooklyn. Fondată în 1910 și amplasată în Prospect Park, grădina include – pe o suprafață de 21 de hectare – o mulțime de zone tematice, Conservatorul Steinhardt, trei pavilioane pentru plante care necesită aclimatizare, o galerie de artă și un pavilion dedicat plantelor acvatice. Este vizitată de nu mai puțin 900.000 de persoane pe an. Ca o curiozitate demnă de luat în seamă, la grădina din New York puteți găsi 200 de cireși din 42 de specii, ceea ce face din Brooklyn Botanic Garden grădina cu cei mai mulți cireși din afara Japoniei. Pe lângă cireși, sunt îngrijite aici specii rare de trandafiri, dar și o mulțime de nuferi și plante de apă. Adevărate „păduri” de bonsai se află ascunse în serele acestei grădini botanice spectaculoase.
Cele cinci grădini menționate mai sus sunt doar câteva dintre minunile florale care încântă ochiul pe întregul mapamond. Subiectiv, le puteți clasa în orice ordine, însă nu scoateți din calcul și alte perle ale florei mondiale precum Na 'Aina Kai din Kilauea, Hawaii, Koishikawa Korakuen Gardens din Japonia, Grădinile Claude Monet din Franța, Jardin Majorelle din Maroc, La Paz Waterfall Gardens din Costa Rica sau Grădinile Mirabell din Austria.