Cele mai frumoase locuri de vizitat în România

România are multe de oferit. Cultura, reperele iconice și peisajele frumoase o fac o destinație fantastică de călătorie. De la natură și sălbăticie, istorie și tradiții, la orașe frumoase pline de istorie, mâncare, vin și până la reperele realizate de om, România este o țară plină de istorie bine conservată cu multe atracții turistice demne de vizitat.

Cu ocazia zilei naționale a României, am alcătuit o listă cu unele dintre cele mai frumoase locuri din țară ce merită vizitate.

1. Delta Dunării

Un ținut exotic, Delta Dunării este una dintre cele mai mari și mai bine conservate delte din întreaga Europă, cu 23 de ecosisteme care găzduiesc un număr imens de plante și faună sălbatică, foarte multe dintre acestea fiind declarate specii unice și monumente ale naturii.

2. Cascada Bigăr, județul Caraș-Severin

Fruntașă în clasamentul cascadelor unice și neobișnuite din lume potrivit  The World Geography, cascada Bigăr este considerată o minune a naturii, dar și una dintre cele mai frumoase cascade din țară.

3. Mănăstirile din Bucovina

 Când ne gândim la frumoasa zonă Bucovina din nord-vestul Moldovei, nu putem uita de bisericile și mănăstirile vechi, cu interesantele fresce interioare şi exterioare, care au fost păstrate încă din timpurile medievale. Datorită unicităţii şi valorii lor artistice, acestea au fost adăugate la Lista cu Moşteniri Culturale Internaţionale a UNESCO. Printre cele mai cunoscute mănăstiri amintim Mănăstirea Voroneț, Mănăstirea Humorului și Mănăstirea Putna.

 

4. Cazanele Dunării – Dubova, județul Mehedinți

 Așezate la trecerea Dunării prin munții Carpați, Cazanele Dunarii, aflate în parcul Național Porțile de Fier, au o lungime de doar 9 km și sunt un sector al Defileului Dunării. Acestea cuprind Cazanele Mari și Cazanele Mici, despărțite de Golful Dubova și Golful Mraconia.

 

 

5. Roșia Montană, județul Alba

Este situată în Valea Roșiei, străbătută de râul Roșia. Râul Roșia este bogat în minerale, în special fier care îi dă o culoare roșiatică. Patrimoniul din Roșia Montană se bucură începând din 5 februarie 2016 de recunoașterea oficială din partea statului român a valorii sale excepționale, localitatea fiind inclusă pe Lista Indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO.

6. Cimitirul Vesel de la Săpânța, județul Maramureș

Cimitirul Vesel este un cimitir din localitatea Săpânța, județul Maramureș, faimos pentru crucile mormintelor viu colorate și picturile naive reprezentând scene din viața și ocupația persoanelor înhumate. Pe unele cruci există chiar versuri în care sunt amintite, deseori cu nuanțe umoristice, persoanele respective.

7. Lacul Sfânta Ana și rezervația Tinovul Mohoș, județul Harghita

Este singurul lac vulcanic din România, situat în masivul Ciomatu din județul Harghita, pe stânga râului Olt, în apropiere de stațiunea Tușnad. Lacul este așezat pe fundul craterului unui vulcan stins, denumit Ciomatu Mare, din masivul vulcanic Puciosu, locul celei mai recente erupții vulcanice în Carpați și în Europa de Est, care a avut loc acum câteva zeci de mii de ani.

8. Transfăgărășan

 Traseul Transfăgărășan este unul dintre cele mai populare din România, și chiar și din Europa, datorită înălțimii la care a fost construit, a peisajelor superbe și a numeroaselor serpentine. Drumul este spectaculos pentru că străbate munții Făgăraș, cei mai înalți munți de la noi din țara, astfel atingând o altitudine de 2042 de metri, fiind al doilea drum din România ca altitudine, după Transalpina. 

9. Salina Turda, județul Cluj

La 30 de kilometri de Cluj și la câteva sute de metri sub pământ, Salina Turda se înfățișează ochiului turistic ca o lume subterană, unde natura și omul au lucrat cot la cot, cu sârguință, pentru a îi pune la dispoziție un mic oraș de sare. În prezent nu este doar o oază de sănătate balneară, ci și o mini-bază de agrement cu teren de sport, amfiteatru, loc de joacă pentru copii, muzeu natural și lac natural.

10. Castelul Peleș, județul Prahova

Castelul Peleș a fost construit la inițiativa primului Rege al României, Carol I, în afara perimetrului comunei Podul Neagului, în anul 1874, an în care, din inițiativa suveranului, comuna primește numele de Sinaia. Clădirea se află, în prezent, în proprietatea Familiei Regale a României și adăpostește Muzeul Național Peleș.