Ouăle roșii nu au cum să lipsească de pe masa de Paște 2020. Tradiția spune că vopsirea ouălor ar trebui să se facă în Joia Mare. În ale locuri din țară, ouăle se încondeiază și în Vinerea Mare. Indiferent de momentul ales, un lucru este cert. Absolut toată lumea caută să găsească rețeta perfectă pentru a avea cea mai frumoase și colorate ouă de Paște.
De Paște, unul dintre cele mai așteptate și mai îndrăgite momente de noi toți este înroșirea ouălelor. Se spune că acestea ar trebui vopsite în Joia Mare pentru că în această zi, Fecioara Maria ar fi așezat un coș cu ouă sub crucea pe care se afla trupul Mântuitorului. Acestea s-ar fi colorat în roșu de la sângele care a picurat peste ele. Se mai spune că ouăle vopsite în această zi nu se vor strica pe tot parcursul anului.
Pentru toți creștin-ortodocșii este foarte important ca ouăle să fie vopsite astfel încât să aibă un aspect cât mai frumos și cât mai lucios. Nu mulți știu, însă, că dacă se folosesc câteva trucurui, atunci aspectul deosebit al ouălor este garantat. Chiar dacă tradiția spune ouăle trebuie să fie colorate în roșu, ele pot fi vopsite și în alte culori.
Înainte de a începe vopsirea ouălelor, trebuie făcut un lucru extrem de important. Pentru a fi siguri că vopseaua va prinde foarte bine, trebuie să degresați ouăle cu atenție. Pentru a face acest lucru, aveți nevoie de apă caldă și detergent de vase. Frecați-le cu un burete și clătiți-le cu atenție astfel încât să nu rămână urme de detergent pe suprafața lor. După ce le-ați curățat, puneți-le la fiert. Focul trebuie să aibă flacăra mică pentru a evita spargerea lor sau fierberea inegală. Ele trebuie lăsate pe foc aproximativ 10-12 minute, după care scurge apa pentru a le pune la vopsit.
Secretul neștiut pentru ouă frumos vopsite
Dacă vopseaua pentru care s-a optat este din comerț, trebuie să urmați câțiva pași simpli. Într-un vas separat se adaugă vopseaua și oțetul. Oțetul are rolul de la intensifica culoarea. După ce ați preparat vopseaua, adăugați ouăle pe rând și lasă-le 1 minut în vopsea sau conform instrucțiunilor de pe plicul de vopsea. Apoi, ele trebuie scoase cu atenție și așezate pe o hârtie absorbantă, care să extragă excesul de vopsea. Pentru a obține un luciu perfect, la sfârșit ungeți ouăle cu o bucată de servețel înmuiată în ulei .
În cazul în care nu vreți să folosiți vopsea din comerț, puteți apela la câteva metode naturale care vor colora ouăle de Paște extrem de bine. O metodă des folosită o reprezintă sfecla roșie și cojile de ceapă roșie. Acestea reprezintă baza pentru o vopsea naturală, care vă vor ajuta să aveți, în final, ouă frumos colorate în ziua de Paște.
Vopseaua pe bază de sfeclă roșie se obține prin fierberea a două sfecle de dimensiune medie într-un litru de apă. În amestesc se adaugă 2 linguri de oțet. După 4 minute de stat pe foc, în apa cu bucățile de sfeclă se adaugă și ouăle. După ce apa a dat în clocot, se lasă ouăle încă 4 minute și se scot.
În cazul cepei, lucrurile vor sta astfel. Cojile de ceapă se lasă 12 ore la înmuiat într-un vas cu 4 litri de apă. În acest ametesc se mai adaugă 2 linguri de oțet și se fierb ouăle timp de 5 minute.
Sursă foto: Pixabay